Przepis na ten placek mam już jakiś czas, ale dopiero wczoraj go przygotowałam. Wyszedł naprawdę przepyszny, idealny na tę porę roku. Odrobina słodyczy i poprawa nastroju po spróbowaniu kawałeczka gwarantowana. Spróbujecie? Oto składniki:
Ciasto
-200 g mąki
-100 g masła
- ¼ szklanki cukru pudru
-2 żółtka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa jabłkowa
-850 g jabłek (już obrane)
-300 g cukru
-2 łyżeczki soku cytrynowego
Masa orzechowa
-250 g wyłuskanych orzechów włoskich
-1 szklanka mleka
-250 g masła
-200 g cukru pudru
Polewa
-7 łyżeczek wody
-7 łyżeczek cukru
-50 g masła
-2 czubate łyżki kakao
Dodatkowo
-ciastka Pryncypałki od Dr Gerard
-garść orzechów włoskich do dekoracji
Sposób przygotowania: mąkę, masło, cukier puder i proszek do pieczenia wykładam na stolnicę i siekam, dodaję żółtka i zagniatam ciasto. Wykładam na blachę i piekę około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Obrane jabłka trę na tarce, wkładam do rondla i duszę. Po chwili dodaję sok cytrynowy oraz cukier i duszę do momentu, aż cukier się rozpuści. Ciepłą masę wykładam na placek umieszczony w foremce, a na masę wykładam pokruszone ciastka Pryncypałki Dr Gerarda. Masa orzechowa: orzechy mielę i zalewam wrzącym mlekiem. Studzę. Masło ucieram najpierw z cukrem pudrem, a następnie z orzechami zalanymi mlekiem. Powstałą masę wykładam na Pryncypałki i wstawiam do lodówki. Polewa: cukier i wodę chwilę gotuję, następnie dodaję masło, kakao i doprowadzam do wrzenia. Polewą oblewam wierzch ciasta i dekoruję posiekanymi orzechami. Placek ten przechowuję w lodówce. Warto wypróbować, a do przygotowania wykorzystajcie najlepsze słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz