poniedziałek, 21 listopada 2016

Z dodatkiem ciasteczek w czekoladzie

Tym razem ciasto na niedzielę przygotowała moja mama, a było to bardzo pyszne połączenie ciasta kakaowego z masą serową z dodatkiem kruchych ciasteczek w czekoladzie. Chcecie skosztować? Oto składniki:

Ciasto kakaowe

-2 szklanki mąki
-1 szklanka cukru
-niepełna szklanka oleju
-1 łyżka proszku do pieczenia
-1 szklanka mleka
-2 jajka
-4 łyżki kakao
-2 łyżki dżemu (u mnie porzeczkowy)

Masa serowa

-0,5 kg sera z wiaderka lub w kostce
-100 g miękkiego masła lub margaryny
-3 jajka
-pół szklanki cukru
-3 łyżeczki cukru wanilinowego
-2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego z cukrem

Dodatkowo

-ciastka Maltikeks od Dr Gerard

Sposób przygotowania: ciasto kakaowe: jajka miksuję z cukrem na puszystą masę. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie na przemian z mlekiem dodaję do jajek. Na koniec całość łączę z dżemem, olejem i miksuję. Blaszkę o wymiarach około 25/30 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam kakaowe ciasto. Masa serowa: miękkie masło lub margarynę ucieram na puch, dodaję cukier i nadal ucieram, a następnie dodaję po jednym żółtku. Do gładkiej utartej masy dodaję porcjami ser i budyń. Na koniec całość powoli łączę z ubitą na sztywno pianą z białek. Masę serową wykładam na kakaowe ciasto (łyżką, tak aby utworzyły się niewielkie okrągłe placuszki jeden obok drugiego). Każdy taki placuszek dekoruję ciastkami Maltikeks Dr Gerarda (ja dałam po 4-5 ciasteczek na każdy placuszek). Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę około 60- 65 minut, do suchego patyczka. Jeśli lubicie tak jak ja ciasta i desery, w których wykorzystywane są słodycze Dr Gerarda to zachęcam wszystkich do odwiedzenia deseroteki, to tam właśnie można znaleźć pyszny przepis na każdą okazję. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz