Tego dnia, a była to sobota pani Krystyna wstała z łóżka
trochę później niż zawsze, powodem tego było to iż tego dnia nie miała ona
obowiązku iść do pracy. Zaraz po wstaniu udała się ona do łazienki w celu
odświeżenia, po ukończeniu tej czynność i udała się do kuchni. Po zjedzeniu
śniadania zabrała się ona za przygotowywanie ciasta. Jej wybór padł na ciasto z
wykorzystaniem krakersów oczywiście od tak lubianego przez nią producenta
słodkości jakim jest producent Dr Gerard. Powodem tego, że pani Krystyna o tak
wczesnej porze zabrała się za robienie wypieku było to, że w godzinach
poobiednich spodziewała się ona odwiedziny sąsiadki, a chciała w jej oczach
wypaść jak najlepiej i oto ten przepis na ciasto na jakie się zdecydowała pani
Krystyna.
Składniki
■krakersy
classic Dr Gerarda
■500 ml
mleka
■2 żółtka
■2 łyżki mąki
ziemniaczanej
■2 łyżki mąki
pszennej
■1 op.
cukru waniliowego
■3/4
szklanki cukru
■200 g
masła w temperaturze pokojowej
■150 g
wiórków
kokosowych
Wykonanie
Do garnuszka wlewamy 400 ml mleka, wsypujemy cukier i
zagotowujemy. Pozostałe mleko łączymy z żółtkami, cukrem waniliowych oraz mąką
pszenną i ziemniaczaną. Wlewamy do gotującego się mleka z cukrem i gotujemy aż
do uzyskania gęstego budyniu. Zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy miękkie
masło, miksujemy aż się rozpuści. Wsypujemy 100 g wiórków kokosowych i dokładnie
mieszamy. Na blachę 20×25 cm wykładamy krakersy i przykrywamy 1/3 ciepłego
kremu. Przykrywamy druga warstwą krakersów. Kolejna warstwa kremu i krakersów.
Wierzch smarujemy pozostałym kremem i posypujemy uprażonymi na suchej patelni
wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz