wtorek, 29 listopada 2016

Poranny wypiek

Tego dnia, a była to sobota pani Krystyna wstała z łóżka trochę później niż zawsze, powodem tego było to iż tego dnia nie miała ona obowiązku iść do pracy. Zaraz po wstaniu udała się ona do łazienki w celu odświeżenia, po ukończeniu tej czynność i udała się do kuchni. Po zjedzeniu śniadania zabrała się ona za przygotowywanie ciasta. Jej wybór padł na ciasto z wykorzystaniem krakersów oczywiście od tak lubianego przez nią producenta słodkości jakim jest producent Dr Gerard. Powodem tego, że pani Krystyna o tak wczesnej porze zabrała się za robienie wypieku było to, że w godzinach poobiednich spodziewała się ona odwiedziny sąsiadki, a chciała w jej oczach wypaść jak najlepiej i oto ten przepis na ciasto na jakie się zdecydowała pani Krystyna.

Składniki
krakersy classic Dr Gerarda
500 ml mleka
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 op. cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru
200 g masła w temperaturze pokojowej
150 g wiórków kokosowych
Wykonanie

Do garnuszka wlewamy 400 ml mleka, wsypujemy cukier i zagotowujemy. Pozostałe mleko łączymy z żółtkami, cukrem waniliowych oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Wlewamy do gotującego się mleka z cukrem i gotujemy aż do uzyskania gęstego budyniu. Zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy miękkie masło, miksujemy aż się rozpuści. Wsypujemy 100 g wiórków kokosowych i dokładnie mieszamy. Na blachę 20×25 cm wykładamy krakersy i przykrywamy 1/3 ciepłego kremu. Przykrywamy druga warstwą krakersów. Kolejna warstwa kremu i krakersów. Wierzch smarujemy pozostałym kremem i posypujemy uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz