piątek, 18 listopada 2016

Przekładaniec Alicji.

Przekładaniec Alicji.

W ostatnim blogu pisałam o mojej niezwykłej sąsiadce. Pracuje jako nauczycielka ale jej największa pasją jest pieczenie rozmaitych ciast. Trzeba przyznać, że jest w tym bardzo dobra. Podała mi swój przepis na przekładaniec . Przepyszne ciasto tylko trochę trzeba na nie czekać. Biszkopty należy upiec z dwa dni wcześniej a potem dopiero go przekładać kremem. Ostatnio robiłam super szybkie i dobre ciacho z przepisu dr Gerarda przekładaniec z kremem z masła orzechowego. Możemy go znaleźć jak i inne ciekawe przepisy na przeróżne okazje na stronach DESEROTEKA przepisy 
dr Gerarda.
A teraz może kogoś zaciekawi przepis sąsiadki.
Potrzebujemy:
2,5 szklanki mąki,
¾ szklanki cukru,
150 gram margaryny,
2 jajka,
1 łyżka kakao,
proszek do pieczenia,
miód on nada ciekawego smaku i koloru biszkoptowi ja myślałam, że to mąka orkiszowa.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Margarynę roztopić z cukrem oraz z dwiema łyżkami miodu. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Do mąki dodajemy rozpuszczoną margarynę i ubite białka. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie części. Pieczemy po kolei w piekarniku.
Składniki potrzebne na masę.
500 mililitrów mleka,
kostka masła,
¾ szklanki cukru,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki mąki pszennej,
cukier waniliowy,
Z mleka i mąk oraz cukru ugotować budyń. Można ugotować dwa budynie waniliowe po prostu będzie sprawniej. Po wystudzeniu budyniu dodać go do masła i dobrze utrzeć. Blaty przekładamy kremem. Bardzo dobre ciacho.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz