Przekładaniec
Alicji.
W ostatnim blogu
pisałam o mojej niezwykłej sąsiadce. Pracuje jako nauczycielka
ale jej największa pasją jest pieczenie rozmaitych ciast. Trzeba
przyznać, że jest w tym bardzo dobra. Podała mi swój przepis na
przekładaniec . Przepyszne ciasto tylko trochę trzeba na nie
czekać. Biszkopty należy upiec z dwa dni wcześniej a potem dopiero
go przekładać kremem. Ostatnio robiłam super szybkie i dobre
ciacho z przepisu dr Gerarda przekładaniec z kremem z masła
orzechowego. Możemy go znaleźć jak i inne ciekawe przepisy na
przeróżne okazje na stronach DESEROTEKA przepisy
dr
Gerarda.
A teraz może kogoś
zaciekawi przepis sąsiadki.
Potrzebujemy:
2,5 szklanki mąki,
¾ szklanki cukru,
150 gram margaryny,
2 jajka,
1 łyżka kakao,
proszek do
pieczenia,
miód on nada
ciekawego smaku i koloru biszkoptowi ja myślałam, że to mąka
orkiszowa.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i kakao. Margarynę roztopić z cukrem oraz z
dwiema łyżkami miodu. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec
dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Do mąki dodajemy
rozpuszczoną margarynę i ubite białka.
Zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie części. Pieczemy po
kolei w piekarniku.
Składniki potrzebne
na masę.
500 mililitrów
mleka,
kostka masła,
¾ szklanki cukru,
2 łyżki mąki
ziemniaczanej,
2 łyżki mąki
pszennej,
cukier waniliowy,
Z mleka i mąk oraz
cukru ugotować budyń. Można ugotować dwa budynie waniliowe po
prostu będzie sprawniej. Po wystudzeniu budyniu dodać go do masła
i dobrze utrzeć. Blaty przekładamy kremem. Bardzo dobre ciacho.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz