Moje dzieci uwielbiają ten deser, bo oczywiście jest słodki, a one mówią, że co jest słodkie to jest pyszne, chętnie się podzielę tym przepisem.
Składniki
-5 białek
-5 łyżek cukru pudru
-cukier waniliowy
-10 dkg wyłuskanych orzechów laskowych
-10 dkg śliwek
-2 gruszki, 2 jabłka
-2 łyżki rodzynek
-szklanka mrożonych wiśni lub czereśni bez pestek
-łyżka pokrojonej smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
-krakersy Dr Gerarda na spód blachy
-draże Dr Gerarda na wierzch ciasta do dekoracji
-pół szklanki bitej śmietany
-łyżka bułki tartej
Przygotowanie
Owoce myjemy, osuszamy i drobno kroimy.
Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Na spód tortownicy układamy krakersy Dr Gerarda, na które to układamy część owoców z rodzynkami i smażoną skórką pomarańczową.
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając cukier puder zmieszany z cukrem waniliowym i dokładnie mieszamy.
Pianę wykładamy na owoce wcześniej wyłożone do tortownicy.
Bezę posypujemy drobno siekanymi orzechami i owocami i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni. Bezę pieczemy przez 15 minut.
Upieczoną bezę kroimy na porcję, studzimy.
Wystudzoną bezę przybieramy bitą śmietaną, owocami oraz drażami Dr Gerarda.
Polecam i życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz