wtorek, 22 listopada 2016

Torcik bezowy.

Piekąc ciasto zostało mi kilka niewykorzystanych białek szkoda było mi je wyrzucić postanowiłam, że wykorzystam je do zrobienia pysznego deseru bezowego na krakersach dr Gerarda.
Moje dzieci uwielbiają ten deser, bo oczywiście jest słodki, a one mówią, że co jest słodkie to jest pyszne, chętnie się podzielę tym przepisem.
Składniki
-5 białek
-5 łyżek cukru pudru
-cukier waniliowy
-10 dkg  wyłuskanych orzechów laskowych
-10 dkg śliwek
-2 gruszki, 2 jabłka
-2 łyżki rodzynek
-szklanka mrożonych wiśni lub czereśni bez pestek
-łyżka pokrojonej smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
-krakersy Dr Gerarda na spód blachy
-draże Dr Gerarda na wierzch ciasta do dekoracji
-pół szklanki bitej śmietany
-łyżka bułki tartej

Przygotowanie
Owoce myjemy, osuszamy i drobno kroimy.
Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Na spód tortownicy układamy krakersy Dr Gerarda, na które to układamy część owoców z rodzynkami i smażoną skórką pomarańczową.
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając cukier puder zmieszany z cukrem waniliowym i dokładnie mieszamy.
Pianę wykładamy na owoce wcześniej wyłożone do tortownicy.
Bezę posypujemy drobno siekanymi orzechami i owocami i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni. Bezę pieczemy przez 15 minut.
Upieczoną bezę kroimy na porcję, studzimy.
Wystudzoną bezę przybieramy bitą śmietaną, owocami oraz drażami Dr Gerarda.


Polecam i życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz