czwartek, 24 listopada 2016

Uczta dla podniebienia

Podobne pyszności jadłam u znajomej, ale było to dawno temu i dzisiaj w końcu postanowiłam, że upiekę właśnie to przepyszne ciasto, które kiedyś miałam okazję spróbować i szczerze przyznaję, że w obu przypadkach była to uczta dla podniebienia. Ma ktoś ochotę? Oto składniki:

Biszkopt jasny
-pół szklanki mąki pszennej
-1/3 szklanki cukru
-2 jajka
-pół łyżeczki proszku do pieczenia


Biszkopt ciemny
-niepełna szklanka mąki pszennej
-3 łyżki kakao
-niepełna szklanka cukru
-4 jajka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masa budyniowa
-pół litra mleka
-2 żółtka
-3 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-pół szklanki cukru
-100 gram masła


Masa śmietanowa
-pół litra śmietany 36%
-3 łyżki cukru pudru
-80 ml likieru waniliowego
-2 śmietany w proszku


Dodatkowo
-Rogalik pudrowany od Dr Gerard kilka sztuk
-ciastka Pryncypałki mini od Dr Gerard około 150 g


Sposób przygotowania: jasny biszkopt: białka ubijam na sztywno, ubijając wsypuję stopniowo cukier oraz dodaję po żółtku, na końcu dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszam. Formę (25/40 cm) wykładam papierem do pieczenia, wykładam masę i wstawiam do piekarnika, piekę przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Ciemny biszkopt przygotowuję tak samo jak jasny tylko dodaję kakao i piekę przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Z mleka odlewam pół szklanki, resztę gotuję z cukrem i masłem, do pozostałego mleka wsypuję mąkę i dodaję żółtka, miksuję i wlewam do gotującego się mleka, gotuję budyń. Gorący wylewam na ciemny biszkopt i pozostawiam do ostudzenia. Śmietanę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder, śmietany w proszku oraz likier waniliowy i miksuję. Na wystudzonym budyniu układam w niewielkich odstępach ciastka Pryncypałki mini Dr Gerarda i wykładam masę śmietanową, przykrywam jasnym biszkoptem i wstawiam do lodówki. Przed podaniem biszkopt posypuję pokruszonymi rogalikami Dr Gerarda z cukrem pudrem. Ciasto bardzo wszystkim smakowało, więc polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz