wtorek, 29 listopada 2016

CIASTO GREJPFRUTOWE TIRAMISU Z SOSEM



W przyszłym tygodniu odwiedzi mnie mój młodszy brat. Często ze sobą rozmawiamy. Przy tych naszych spotkaniach zwykle towarzyszą nam słodycze DR GERARDA. Marek uwielbia MAŚLANE HERBATNIKI SCOOBY DOO, więc zawsze je kupuję. Tym razem dodatkowo przygotuję jeszcze
CIASTO GREJPFRUTOWE TIRAMISU Z SOSEM – DESER BEZ PIECZENIA.
Składniki : 5 czerwonych grejpfrutów, 50 ml syropu z agawy, 12 podłużnych biszkoptów, dwie łyżeczki żelatyny, 25 dag serka mascarpone, 25 dag mielonego twarogu, jedno opakowanie cukru waniliowego, 11 dag cukru, 7,5 dag kremowej śmietany, ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej, kakao.
Sposób wykonania – Grejpfruty sparzyć polewając wrzącą wodą. Wytrzeć do sucha, obrać ze skórki i dokładnie usunąć białą zewnętrzną warstwę.. Z miąższu powycinać cienkie cząstki. Z pozostałych części owoców wycisnąć sok. Wymieszać go z syropem z agawy. Biszkopty ułożyć na spodzie kwadratowej formy. Na warstwie biszkoptów rozłożyć połowę cząstek grejpfruta. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Odstawić do spęcznienia. Serek mascarpomne utrzeć z twarogiem, cukrem waniliowym i 8 dag cukru. Śmietanę mocno podgrzać, rozpuścić w niej spęczniałą żelatynę. Przestudzić i ostrożnie wymieszać z masą serową. Wylać ją na przygotowany spód. Wstawić do lodówki na godzinę do stężenia. Sok grejpfrutowy wymieszać z syropem z agawy i z pozostałymi cząstkami grejpfrutów. Dodać pozostały cukier i zagotować. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody. Schłodzone tiramisu oprószyć kakao. Pokroić na porcje. Serwować z przygotowanym sosem grejpfrutowym. Czas przygotowania około 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz