W przyszłym tygodniu odwiedzi mnie mój młodszy brat. Często
ze sobą rozmawiamy. Przy tych naszych spotkaniach zwykle towarzyszą nam
słodycze DR GERARDA. Marek uwielbia MAŚLANE HERBATNIKI SCOOBY DOO, więc zawsze
je kupuję. Tym razem dodatkowo przygotuję jeszcze
CIASTO GREJPFRUTOWE
TIRAMISU Z SOSEM – DESER BEZ PIECZENIA.
Składniki : 5 czerwonych grejpfrutów, 50 ml syropu z agawy,
12 podłużnych biszkoptów, dwie łyżeczki żelatyny, 25 dag serka mascarpone, 25
dag mielonego twarogu, jedno opakowanie cukru waniliowego, 11 dag cukru, 7,5
dag kremowej śmietany, ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej, kakao.
Sposób wykonania – Grejpfruty sparzyć polewając wrzącą wodą.
Wytrzeć do sucha, obrać ze skórki i dokładnie usunąć białą zewnętrzną warstwę..
Z miąższu powycinać cienkie cząstki. Z pozostałych części owoców wycisnąć sok.
Wymieszać go z syropem z agawy. Biszkopty ułożyć na spodzie kwadratowej formy.
Na warstwie biszkoptów rozłożyć połowę cząstek grejpfruta. Żelatynę namoczyć w
niewielkiej ilości zimnej wody. Odstawić do spęcznienia. Serek mascarpomne
utrzeć z twarogiem, cukrem waniliowym i 8 dag cukru. Śmietanę mocno podgrzać,
rozpuścić w niej spęczniałą żelatynę. Przestudzić i ostrożnie wymieszać z masą
serową. Wylać ją na przygotowany spód. Wstawić do lodówki na godzinę do
stężenia. Sok grejpfrutowy wymieszać z syropem z agawy i z pozostałymi
cząstkami grejpfrutów. Dodać pozostały cukier i zagotować. Sos zagęścić mąką
ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody. Schłodzone tiramisu oprószyć kakao.
Pokroić na porcje. Serwować z przygotowanym sosem grejpfrutowym.
Czas przygotowania około 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz