czwartek, 24 listopada 2016

Na imieniny




      Umówiłam się z przyjaciółką, że wpadniemy jutro do naszej koleżanki Kaśki na imieniny i coś słodkiego jej w prezencie podarujemy. Szukałyśmy przepisu szybkiego, bo chciałyśmy zrobić jeszcze coś dla sporej gromadki dzieciaków. Ale doszłyśmy do wniosku, że dzieciakom kupimy zwierzaki maślane i maślane herbatniki Scooby Doo Dr Gerarda.
A dla naszej solenizantki przypomniał nam się przepis, który kiedyś dość często robiłyśmy.
Znając Kaśkę na pewno spodoba jej się pomysł, że tak proste i szybkie do zrobienia ciasto a do tego tak smaczne podarowałyśmy jej, właściwie będzie miała na poczęstunek dla wszystkich jutrzejszych gości. I ostro wzięłyśmy się do roboty, żeby zdążyć z tą słodyczą.

Składniki
-ok. 500 g krakersów classic Dr Gerarda
-300 g wiórków kokosowych
-200 g migdałów w płatkach
-1 litr mleka
-1 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki cukru do posypki
-5 łyżeczek cukru waniliowego
-375 g masła lub margaryny
-6 płaskich łyżek mąki pszennej
-6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
-2 łyżki wódki
-2 łyżki masła

Ugotować budyń. W tym celu odlać trochę mleka ok. 3/4 szklanki i wymieszać je z mąkami, cukrem i 3 łyżeczkami cukru waniliowego. Resztę mleka zagotować. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń, ciągle mieszając. Budyń ostudzić.
Masło lub margarynę utrzeć mikserem. Dalej miksując dodawać porcjami zimny budyń. Następnie dodać wódkę. Wyłączyć mikser i dodać 200 g wiórków kokosowych i 200 g migdałów.
Na blachę prostokątną wyłożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozsmarować trochę masy. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników. Na górze ma być masa budyniowa.
Masło roztopić na patelni. Dodać 2 łyżki cukru waniliowego i 100 g wiórków kokosowych.
Smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zarumienienia się kokosu. Pozostawić do ostygnięcia. Ostudzonymi wiórkami kokosowymi posypać górę ciasta.
Ciasto wstawić na noc do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz