piątek, 25 listopada 2016

TORCIK TIRAMISU Z MALINAMI



Jutro mam w domu wizytę moich koleżanek. Poznałyśmy się na studiach i tak już od dwudziestu lat spotykamy się raz w roku na kawie. Tym razem impreza wypada właśnie u mnie. Jak zwykle dzień wcześniej będę urzędować w kuchni. Muszę przygotować porządne menu. Przystawki, Dania na gorąco i oczywiście słodkie niespodzianki. Z pewnością centralne miejsce będą zajmować KRAKERSY CLASSIC DR GERARDA i
TORCIK TIRAMISU Z MALINAMI.
Składniki ¼ kostki masła, 300 g malin, jedna łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 750 g mielonego twarogu, 100 g śmietany kremówki, 100 g cukru, 1 cukier waniliowy, 250 g serka mascarpone, 100 g podłużnych biszkoptów, 75 ml likieru migdałowego, 3 łyżeczki kakao.
Sposób wykonania- Maliny przebrać. Kawę rozpuścić w dwóch łyżkach wrzątku, a gdy przestygnie wymieszać ją z likierem migdałowym. Ponczo odstawić. Twaróg utrzeć ze zwykłym cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną. Na koniec dodać rozdrobniony serek mascarpone. Całość przez chwilę miksować tak, aby powstał puszysty krem. Połowę biszkoptów pokruszyć i wymieszać z masłem. Masę ułożyć na dnie tortownicy i mocno docisnąć. Skropić pączem kawowym ( trochę odłożyć ) i posypać malinami. Wyłożyć część kremu, przykryć go resztą biszkoptów i skropić pączem. Przez szprycę cukierniczą wycisnąć na biszkopty pozostały krem formując szpiczaste rozetki. Następnie wstawić tiramisu do lodówki. Przed podaniem posypać deser kakao. Czas przygotowania około 90 minut. Jeśli nie ma świeżych owoców zamiast nich można wyłożyć na przykład gęsty mus lub konfiturę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz