środa, 30 listopada 2016

Ciastka orzechowe z dżemem malinowym

Składniki na 2 blachy ciastek:
  • 100 g masła
  • 140 g masła orzechowego (z kawałkami orzeszków)
  • 160 g jasnego brązowego cukru (miałkiego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 duże jajko
  • 190 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki dżemu malinowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i sodę oczyszczoną przesiać, odłożyć.
W misie miksera umieścić masło, masło orzechowe, cukier i utrzeć do powstania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodać jako i ekstrakt z wanilii i utrzeć, do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i zmiksować. Powstanie gęste lecz klejące ciasto. Schłodzić je przez 1 godzinę w lodówce.
Po tym czasie ze schłodzonego ciasta odrywać nieduże kawałki, formować w małe kulki, układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Kciukiem w każdej kulce wykonać wglębienie, które wypełnić dżemem malinowym. 
Piec w temperaturze 200ºC przez około 8 - 10 minut, czas pieczenia zależy od wielkości uformowanych ciastek (uwaga, nie przypalić ciastek!). Wyjąć, wystudzić na kartce. 
Przechowywać w szczelnym pojemniku do 7 dni.
Smacznego :-).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz