- 100 g masła
- 140 g masła orzechowego (z kawałkami orzeszków)
- 160 g jasnego brązowego cukru (miałkiego)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 duże jajko
- 190 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki dżemu malinowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i sodę oczyszczoną przesiać, odłożyć.
W misie miksera umieścić masło, masło
orzechowe, cukier i utrzeć do powstania jasnej, puszystej masy maślanej.
Dodać jako i ekstrakt z wanilii i utrzeć, do połączenia. Dodać
przesiane suche składniki i zmiksować. Powstanie gęste lecz klejące
ciasto. Schłodzić je przez 1 godzinę w lodówce.
Po tym czasie ze schłodzonego ciasta
odrywać nieduże kawałki, formować w małe kulki, układać na blaszce
wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Kciukiem w każdej kulce
wykonać wglębienie, które wypełnić dżemem malinowym.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 8 -
10 minut, czas pieczenia zależy od wielkości uformowanych ciastek
(uwaga, nie przypalić ciastek!). Wyjąć, wystudzić na kartce.
Przechowywać w szczelnym pojemniku do 7 dni.
Smacznego :-).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz