poniedziałek, 21 listopada 2016

TORCIK JAGODOWY BEZ PIECZENIA



Ostatnio koleżanka pytała mnie jakie ciasto mogłoby zachwycić jej urodzinowych gości. Bez zastanowienia podałam jej przepis na
TORCIK JAGODOWY BEZ PIECZENIA.
Składniki :
Na spód : 260 g MAŚLANYCH HERBATNIKÓW SCOOBY DOO DR GERARDA, 100 g masła.
Na krem : 750 g twarogu mielonego, 750 g serka mascarpone, 150 g cukru, 210 g śmietany kremówki, 10 płatków żelatyny, 400 g czarnych jagód oraz dodatkowe jagody do dekoracji.
Sposób przygotowania – Rozgnieść lub rozmiksować HERBATNIKI DR GERARDA na gładki proszek. Następnie przesypać je do miski i zagnieść z miękkim masłem. Sporządzoną w ten sposób masę wyłożyć na dno tortownicy, docisnąć i wstawić do lodówki do stężenia. Ubić w misce 250 g twarogu z 250 g serka mascarpone, 150 g cukru i 70 ml śmietany. 4 plastry żelatyny włożyć do małej ilości zimnej wody i pozostawić do napęcznienia. Podgrzać ją i mieszać do momentu, aż się rozpuści. Natychmiast wmieszać żelatynę do kremu twarogowego i dodać do niego 2/3 umytych jagód. Znów ubić twaróg, mascarponne, cukier i śmietanę w takich samych proporcjach jak poprzednio. W zimnej wodzie namoczyć tym razem 3 plastry żelatyny i poczekać, aż spęcznieje. Następnie podgrzać ją i mieszać, aż się rozpuści. Od razu dodać ją do kremu. Dosypać resztę jagód i wymieszać całość. Zmiksować resztę twarogu, sera mascarpone, a także śmietany oraz cukru. Przygotować ostatnie 3 plastry żelatyny. Wmieszać ją do kremu. Na cieście rozsmarować najciemniejszy krem, na nim rozprowadzić jaśniejszy. Na wierzch wlać biały krem. Wstawić całość do lodówki i zostawić do stężenia. Udekorować owocami. Czas przygotowania 120 minut. Oprócz jagód do dekoracji można użyć także listków mięty. W ten sposób deser zyska ciekawą grę smaków i kolorów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz