poniedziałek, 21 listopada 2016

Weekend'owe zajęcia.

           Dzień dobry. Jest piękny poniedziałkowy poranek. Słońce pięknie świeci temperatura sprzyja spacerom. Szkoda, że w weekend tak nie było. Padało, wiało, jedna wielka zgnilizna. Aby dzieci się nie nudziły, musieliśmy wymyślić im zajęcie. Jedzenie ciastek „Zwierzaki wielozbożowe” to jest wyjście. Jednak chodziło nam o bardziej aktywne spędzanie czasu. Spakowaliśmy te słodycze „dr Gerard” i wsiedliśmy na rowery. Była to krótka przejażdżka. Następnie wróciliśmy i szukaliśmy zajęcia. Nadchodzą Tomka urodziny, postanowiliśmy własnoręcznie przygotować zaproszenia. Lista gości już jest, sala też. Więc nic innego nie pozostaje jak zaprosić kolegów i koleżanki. Będzie koło dwudziestu dzieci, nie wyobrażam sobie tylu dzieciaków w domu. Przygotowaliśmy kolorowy papier, kredki, pisaki, krepę, i inne dekoracje. Treść napisaliśmy na komputerze i wydrukowaliśmy, zostało ozdobić zaproszenia. Tosia była zachwycona, bo mogła robić kartki dla dziewczynek. Przyklejała kwiatki, gwiazdki, kolorowe piórka itd. Tomek dla chłopaków robił twarze przypominające Minecraft. Gdy tak pracowaliśmy, w odwiedziny przyszedł brat z rodziną. Nie mieliśmy, czym ich poczęstować. Postanowiliśmy wspólnie przygotować szybki placek. Wpadł nam w ręce przepis na Tartę z rurkami waflowymi. Oto on:
Składniki na ciasto:
  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko

Nadzienie:
  • 1 i ¼ szklanki kremówki
  • Tabliczka gorzkiej czekolady
  • Dwie łyżki cukru pudru
  • 6 rurek waflowych „dr Gerard”.

Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieć ciasto i wylep formę ok. 20 cm średnicy. Wyłóż pergaminem i wsyp suchą fasolę. Piecz 10 minut w temp. 200 stopni. Usuń papier z fasolą i piecz 10 minut na złoty kolor. Ostudź. Szklankę kremówki zagotuj, dodaj posiekaną czekoladę i rozpuść mieszając. Przestudzoną masę przelej na upieczony spód ciasta. Odstaw do lodówki na godzinę. Resztę kremówki ubij na sztywno, dodaj cukier puder. Wyłóż na tartę i obłóż połamanymi rurkami.
Zastanawiałem, po jakie licho ta fasola, w składnikach jej nie było? Żona mi wytłumaczyła, że w czasie pieczenia fasola nie pozwoli ciastu na wybrzuszanie. To stary sprawdzony sposób naszych Babek. Ciasto to jest łatwe w wykonaniu, nie trzeba mieć jakichś specjalnych produktów a przede wszystkim jest bardzo smaczne.

Pozdrawiam L K

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz