Dzień
dobry. Jest piękny poniedziałkowy poranek. Słońce pięknie świeci temperatura
sprzyja spacerom. Szkoda, że w weekend tak nie było. Padało, wiało, jedna
wielka zgnilizna. Aby dzieci się nie nudziły, musieliśmy wymyślić im zajęcie. Jedzenie
ciastek „Zwierzaki wielozbożowe” to jest wyjście. Jednak chodziło nam o
bardziej aktywne spędzanie czasu. Spakowaliśmy te słodycze „dr Gerard” i
wsiedliśmy na rowery. Była to krótka przejażdżka. Następnie wróciliśmy i
szukaliśmy zajęcia. Nadchodzą Tomka urodziny, postanowiliśmy własnoręcznie przygotować
zaproszenia. Lista gości już jest, sala też. Więc nic innego nie pozostaje jak
zaprosić kolegów i koleżanki. Będzie koło dwudziestu dzieci, nie wyobrażam
sobie tylu dzieciaków w domu. Przygotowaliśmy kolorowy papier, kredki, pisaki,
krepę, i inne dekoracje. Treść napisaliśmy na komputerze i wydrukowaliśmy,
zostało ozdobić zaproszenia. Tosia była zachwycona, bo mogła robić kartki dla
dziewczynek. Przyklejała kwiatki, gwiazdki, kolorowe piórka itd. Tomek dla
chłopaków robił twarze przypominające Minecraft. Gdy tak pracowaliśmy, w
odwiedziny przyszedł brat z rodziną. Nie mieliśmy, czym ich poczęstować. Postanowiliśmy
wspólnie przygotować szybki placek. Wpadł nam w ręce przepis na Tartę z rurkami
waflowymi. Oto on:
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
Nadzienie:
- 1 i ¼ szklanki kremówki
- Tabliczka gorzkiej czekolady
- Dwie łyżki cukru pudru
- 6 rurek waflowych „dr Gerard”.
Przygotowanie:
Z podanych
składników zagnieć ciasto i wylep formę ok. 20 cm średnicy. Wyłóż pergaminem i
wsyp suchą fasolę. Piecz 10 minut w temp. 200 stopni. Usuń papier z fasolą i
piecz 10 minut na złoty kolor. Ostudź. Szklankę kremówki zagotuj, dodaj
posiekaną czekoladę i rozpuść mieszając. Przestudzoną masę przelej na upieczony
spód ciasta. Odstaw do lodówki na godzinę. Resztę kremówki ubij na sztywno,
dodaj cukier puder. Wyłóż na tartę i obłóż połamanymi rurkami.
Zastanawiałem,
po jakie licho ta fasola, w składnikach jej nie było? Żona mi wytłumaczyła, że
w czasie pieczenia fasola nie pozwoli ciastu na wybrzuszanie. To stary
sprawdzony sposób naszych Babek. Ciasto to jest łatwe w wykonaniu, nie trzeba
mieć jakichś specjalnych produktów a przede wszystkim jest bardzo smaczne.
Pozdrawiam L K
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz