czwartek, 17 listopada 2016

Święto Niepodległości



11 listopada to szczególny dzień dla polaków. Wtedy Polska oddzyskała Niepodległość, dzięki poświęceniu i bohaterstwie wszystkich patriotów. Dlatego co roku obchodzimy to święto pamiętając o naszych żołnierzach. Przeważnie w miastach organizowano pochody, rozpoczynające się lub kończące uroczystą mszą świętą. Organizowano również wspólne śpiewanie piosenek patriotycznych. Po marszu ze znajomymi poszliśmy posłuchać tych ciekawych pieśni. Swoje wystąpienia artystyczne przedstawiało kilka szkół technikum i liceum. Bardzo dobrze, że młodzież interesuje się burzliwą historią Polski. W tym dniu czułam się prawdziwą patriotką. Śmiem twierdzić, iż moi przyjaciele też byli pod wrażeniem tego wyjątkowego dnia. Pod wieczór zaprosiłam kumpli na gorącą herbatę. Z powodu późnej pory tylko trzy dziewczyny skorzystały z zaproszenia. Poczęstowałam ich    herbatką imbirową oraz szybkim ciastem na herbatnikach. Bardzo prostym, a wyjątkowo smacznym. Dlatego podałam przepis. Ja zamiast biszkoptu użyłam do przekładania moje ulubione maślane herbatniki produkcji Dr. Gerarda. Ich smak jest wyjątkowy dlatego przeważnie wykorzystuje herbatniki w różny sposób.
Masa;  1 masło ekstra rozpuszczam i dodaje 6 łyżek mąki pszennej mieszając gotuje. Potem wlewam śmietanę 18 procentową i jeszcze raz zagotuje. Następnie wlewam trzy żółtka. Zimną masą ucieram z cukrem pudrem i 25 dag chałwy waniliowej. Na blaszce układam herbatniki i smaruje powidłami śliwkowymi. Połowę masy wykładam na ciastka. Potem układam drugą warstwę ciastek i smaruje powidłami. Przykrywam resztą masy. Na to układam trzecią warstwą ciastek czekoladą na wierzch. To duży plus, ponieważ już nie muszę robić polewy czekoladowej.  Najlepiej smakuje na drugi dzień. Herbatniki zmiękną i ciasto lepiej się kroi. Wypróbujcie na pewno będziecie zadowoleni. Życzę smacznego   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz