środa, 16 listopada 2016

Andrzejki tuż, tuż.

Święto Wszystkich święych mamy już za sobą, niedługo będą Andrzejki, myślę, że zmówimy się ze znajomymi, aby wspólnie miło spędzić czas i może też trochę potańczyć.
Na wróżby to chyba już niema co liczyć, bo  co mialo się spełnić to się już spełniło, teraz tylko samo życie. Ja zrobię pewnie jakieś ciasto. Przypomniało mi się jak byliśmy w zeszłym roku u koleżanki i ona mi dała taki fajny przepis na ciasto z Kremisiami dr Gerarda.

Składniki ciasta
-6 jajek  i 2 białka
-25 dkg cukru pudru
-10 dkg orzechów mielonych w tym trochę posiekanych
-10 dkg kokosu
-5 dkg rodzynek
-łyżka kakao
-łyżka proszku do pieczenia

Masa
-puszka brzoskwiń
-2 budynie śmietankowe
-2 żółtka
-2 łyżki cukru
-2 galaretki
kostka masła lub margaryny
poza tym ciastka kremisie Dr Gerarda,
oraz  wódka do zamaczania ciastek

Przygotowanie
Galaretki przygotowujemy wedłóg przepisu na opakowaniu.
1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej piany powoli dodajemy cukier i żółtka i cały czas ubijamy.
Do piany dodajemy zmieszane bakalie, kakao, oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Pieczemy ciasto.
2. Brzoskwinie kroimy w paski, sok z cukrem gotujemy.
Budynie rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody dodajemy 2 żółtka i mieszamy, wlewamy do soku i zagotowujemy cały czas mieszając.
3. Masło ucieramy na puch, stopniowo do utartego masła dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
Na wystudzone ciasto wykładamy połowę masy.
Ciastka kremisie Dr Gerarda nasączamy wódką i układamy czekoladą w dół, następnie wykładamy drugą połowę masy. Na mase układamy paski brzoskwiń i zalewamy wcześniej rozpuszczonymi galaretkami, które zaczynają już gęstnieć. na koniec wstawiamy ciasto do lodówki lub do zimnego pomieszczenia, aby galaretka dokładnie zastygła.
Proste ciasto szybko się go robi oprócz tego, że trzeba poczekać, aby galaretki zastygły i świetnie smakuje  Polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz