środa, 30 listopada 2016

Serowe krakersy

Składniki na około 8 tuzinów:
  • 2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 g masła, zimnego
  • 120 g startego na małych oczkach sera żółtego, np. cheddar
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • sól, do oprószenia
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować. Ciasto powinno wyjść gładkie, elastyczne, miękkie. Przykryć je folią spożywczą i umieścić w lodówce na 60 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na nienatłuszczonej blaszce (lub na papierze do pieczenia) na grubość około 1 mm (miejscami może nawet prześwitywać papier); im ciasto cieniej rozwałkowane, tym krakersy smaczniejsze i bardziej chrupiące. Można lekko podsypywać mąką, jeśli to konieczne. Okrągłym nożem do pizzy (najlepszy do tego) lub zwykłym pokroić ciasto na kwadraty lub prostokąty, ponakłuwać każdy krakers widelcem. Przed pieczeniem oprószyć solą.*
Piec w temperaturze 220ºC przez 5 - 10 minut, w zależności od grubości krakersów lub upodobań. Powinny się zezłocić.
Smacznego :-).
* Ciasto jest kurczliwe, więc po pokrojeniu na prostokąty może się okazać, że się sporo 'zbiegnie'.., nie należy się tym martwić - im mocniej jest schłodzone, tym jest mniej kurczliwe.


polecam również krakersy classic dr. Gerarda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz