Składniki na około 8 tuzinów:
- 2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 75 g masła, zimnego
- 120 g startego na małych oczkach sera żółtego, np. cheddar
- 1/2 szklanki zimnej wody
- sól, do oprószenia
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i
zmiksować. Ciasto powinno wyjść gładkie, elastyczne, miękkie. Przykryć
je folią spożywczą i umieścić w lodówce na 60 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na
nienatłuszczonej blaszce (lub na papierze do pieczenia) na grubość około
1 mm (miejscami może nawet prześwitywać papier); im ciasto cieniej
rozwałkowane, tym krakersy smaczniejsze i bardziej chrupiące. Można
lekko podsypywać mąką, jeśli to konieczne. Okrągłym nożem do pizzy
(najlepszy do tego) lub zwykłym pokroić ciasto na kwadraty lub
prostokąty, ponakłuwać każdy krakers widelcem. Przed pieczeniem oprószyć
solą.*
Piec w temperaturze 220ºC przez 5 - 10 minut, w zależności od grubości krakersów lub upodobań. Powinny się zezłocić.
Smacznego :-).
* Ciasto jest kurczliwe, więc po
pokrojeniu na prostokąty może się okazać, że się sporo 'zbiegnie'.., nie
należy się tym martwić - im mocniej jest schłodzone, tym jest mniej
kurczliwe.
polecam również krakersy classic dr. Gerarda
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz