piątek, 18 listopada 2016

Dla mojej cioci



   Ciasto dość kontrowersyjne połączenie słonych krakersów Dr Gerarda ze słodkim kremem kokosowym w kruchym ciastku również Dr Gerarda. Ale dla mojej kochanej cioci każda słodycz do kawy to źródło radości. To ciasto zrobię na pewno mojej kochanej rodzince.
To ciasto daje rewelacyjny efekt smakowy.
Ciasto najlepsze jest po trzech godzinach w lodówce. Krakersy i kruche ciasteczka muszą zmięknąć.
Jest to ciasto dla wielbicieli bardzo słodkich kremowych ciast.

Składniki
-2-3 paczki ciasteczek Dr Gerarda
-2-3 paczki krakersów Dr Gerarda
-1 litr mleka
-2 budynie waniliowe
-2 łyżki skrobi ziemniaczanej
-3/4 szklanki cukru
-1 żółtko
-250 g masła miękkiego
-200 g wiórków kokosowych

Do kubka odlać trochę mleka, resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka wsypać budynie i skrobie ziemniaczaną. Zagotować budyń mieszając. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała powierzchni budyniu, odłożyć do wystudzenia.
Masło i żółtko umieścić w misce miksera, zmiksować do powstania bardziej puszystej masy.
Nie przerywając miksowania dodać budyń w kilku turach. Dodać 150 g wiórków kokosowych i zmiksować.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią po kolei, warstwę krakersów, budyń, warstwę kruchych ciastek i na przemian te same produkty do skończenia. 50 g wiórków kokosowych przyrumienić na patelni, wymieszać z pokruszonymi krakersami i kruchymi ciastkami i posypać wierzch.
Ciasto przykryć, wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
                                                                    Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz