środa, 30 listopada 2016

Herbatniki Petit Beurre

Składniki na około 50 ciastek:
  • 100 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 60 minut.*
Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 2 - 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać ciastka i robić stempelki. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia brzegów. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Można przechowywać do 7 dni, w zamkniętym pojemniku.
* ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce, można także mrozić
Smacznego :-).

Polecam również
maślane herbatniki Scooby Doo od dr. Gerarda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz