Składniki na około 50 ciastek:
- 100 g masła, w temperaturze pokojowej
- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i
zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również
wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko
wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w
lodówce przez 60 minut.*
Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i
wałkować na grubość około 2 - 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać
ciastka i robić stempelki. Układać na papierze do pieczenia lub macie
teflonowej, zachowując nieduże odstępy.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia brzegów. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Można przechowywać do 7 dni, w zamkniętym pojemniku.
* ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce, można także mrozić
Smacznego :-).
Polecam również
Polecam również
maślane
herbatniki Scooby Doo od dr. Gerarda
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz