środa, 30 listopada 2016

Duńskie ciastka waniliowe

Składniki na około 30 sztuk:
  • 250 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 325 g mąki pszennej
  • 75 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło, cukier i sól. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i ucierać, do dokładnego połączenia. Dodać wanilię, mąkę pszenną, zmielone migdały i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia.
Przygotować mocny worek cukierniczy z końcówką w postaci wciętej gwiazdki (np. Wilton 1M). Napełniając go co pewien czas porcją ciasta wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kółka o średnicy około 7 cm (mocno rosną w piekarniku). Blachę w wyciśniętymi ciastkami schłodzić w lodówce przez około 60 minut.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200ºC przez około 8 minut lub do lekkiego zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 7 dni.
Smacznego :-).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz