środa, 23 listopada 2016

LEKKIE I OWOCOWE MALINOWE PIANKI



Moje wnuczki bardzo lubią SŁODYCZE DR GERARDA. Za każdym razem, kiedy mnie mają odwiedzić robię duże zapasy tych wyrobów. Bartuś i Marta mają też wśród nich swoje ulubione produkty. Najlepiej smakują im KREMISIE. Zawsze o nie pytają, więc nie mogę ich zawieść. Nie wiem co by się stało, jeśli kiedyś z jakiegoś powodu bym ich nie miała. Zastanawiałam się nad tym, czym można by zastąpić te pyszne ciastka. Myślę, że na pewno zasmakują im
LEKKIE I OWOCOWE MALINOWE PIANKI.
Składniki :
Na spód : 25 dag kakaowych herbatników, 8 dag masła, jedna łyżka cukru pudru.
Na piankę : 500 ml śmietanki 30 %, 25 dag malin, jedna galaretka malinowa, 3 łyżki cukru pudru.
Na dekorację : 100 ml śmietanki 30 %, po jednej łyżce cukru pudru i waniliowego, garść świeżych malin, masło.
Sposób wykonania – Herbatniki rozkruszyć, wymieszać z roztopionym masłem i cukrem, odstawić. Galaretkę rozpuścić w 150 ml wrzątku. Maliny umyć zmiksować z cukrem, przetrzeć przez sito, połączyć ze schłodzoną galaretką. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając porcjami mus. Piankę rozkładać w silikonowych foremkach, wysmarowanych masłem. Wierzch wyłożyć masą herbatnikową, docisnąć, schładzać. Deser wyjąć z foremek, ułożyć na talerzykach masą herbatnikową do dołu. Dekorować kleksem ubitej z cukrem pudrem i waniliowym śmietanki i malinami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz