czwartek, 17 listopada 2016

Małe co nieco

Dzisiaj na podwieczorek przygotowałam przepyszne, mięciutkie drożdżowe bułeczki pachnące cynamonem i czekoladą. Bardzo trudno poprzestać na jednej szczególnie wtedy gdy są jeszcze ciepłe. Z podanych składników przygotowałam 12 bułeczek. Oto niezbędne składniki: 

Ciasto
-2 szklanki mąki
-pół szklanki ciepłego mleka
-25 g świeżych drożdży
-1/4 szklanki cukru
-1 jajko
-1 żółtko
-50 g miękkiego masła
-szczypta soli
-1 jajko roztrzepane z łyżką mleka (do posmarowania wierzchu bułeczek)


Nadzienie
-50 g roztopionego masła
-10 g cynamonu
-¼ szklanki cukru
-ciastka czekoladowe Scooby Doo od Dr Gerarda (rozdrobnione) 1 szklanka

-1 łyżka cukru wanilinowego

Lukier
-1 łyżka śmietany
-ok ¾ szklanki cukru pudru


Sposób przygotowania: mąkę wsypuję do miski, na środku robię dołek, wkładam pokruszone drożdże, posypuję łyżeczką cukru i zalewam ciepłym mlekiem. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 10 minut. Następnie dodaję resztę składników i wyrabiam dokładnie ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wykładam ciasto na oprószony mąką blat i wałkuję ciasto na prostokąt o wymiarach mniej więcej 20/30 cm. Smaruję roztopionym masłem, posypuję wymieszanym cukrem z cynamonem, cukrem wanilinowym i pokruszonymi ciastkami czekoladowymi Scooby Doo Dr Gerarda. Zawijam ciasto i kroję na plastry o grubości około 3 cm. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiam chwile do wyrośnięcia nagrzewając piekarnik do 170 stopni. Wierzch bułeczek smaruję roztrzepanym z mlekiem jajkiem. Piekę ok 25-30 minut. Bułeczki były bardzo pyszne, więc zachęcam do ich przygotowania. Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz