Składniki na kruche ciasto:
- 230 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru (lub mniej)
- duża szczypta soli
- skórka otarta z 1 niedużej pomarańczy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 duże jajko
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i cukier.
Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać sól, skórkę
otartą z pomarańczy, wanilię i zmiksować. Dodać jajko i zmiksować do
połączenia. Dodać mąkę i zmiksować - powstałe ciasto będzie dość
klejące.
Ciasto uformować w kulę, schłodzić przez około 60 minut lub do momentu, kiedy ciasto stężeje na tyle, że da się wałkować.
Ciasto rozwałkować na papierze do
pieczenia na wielkość 30 x 30 cm (ja ciasto rozwałkowałam mocniej, około
30 x 40 cm, aby w środku ciasteczka było więcej spiralek), lekko
podsypując mąką i wyrównując brzegi. Ciasto posmarować nadzieniem
cynamonowym, następnie zwinąć jak roladę pomagając sobie papierem do
pieczenia. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce np. przez noc.
Formę do ciastek wyłożyć papierem do
pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki i ostrym cienkim nożem pokroić
na plasterki o grubości około 4 mm. Ciasteczka układać na blaszce w
niedużych odstępach. Piec w temperaturze 190ºC (piekłam z grzaniem
góra-dół bez termoobiegu) przez około 12 - 15 minut lub do lekkiego
zarumienienia się brzegów ciastek. Wystudzić na kratce.
Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Cynamonowe nadzienie:
- 75 g masła
- 1/4 szklanki miałkiego brązowego cukru (np. muscovado)
- 1,5 łyżki golden syrupu (lub płynnego miodu)
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżki mąki pszennej
- duża szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w
temperaturze pokojowej. Umieścić je w misie miksera i
rozetrzeć/zmiksować do otrzymania jednolitej pasty.
Smacznego :-).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz