- 60 g masła
- 125 g ciemnego cukru muscovado
- duża szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 duże jajka
- 125 g mąki gryczanej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 25 g kakao, przesianego
- 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali, lekko przestudzonej
- 150 g gorzkich chocolate chips lub posiekanej gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i cukier.
Utrzeć do powstania jasnobrązowej i puszystej masy maślanej. Dodać sól
oraz ekstrakt z wanilii i zmiksować. Dodać jajka, jedno po drugim i
zmiksować do połączenia. Dodać przestudzoną czekoladę i dokładnie
zmiksować do połączenia się składników. Dodać mąkę gryczaną, sodę
oczyszczoną, kakao i zmiksować do połączenia. Dodać posiekaną gorzką
czekoladę (lub chocolate chips) i wymieszać. Ciasto schłodzić przez 15 - 30 minut w lodówce.
Płaską formę wyłożyć papierem do
pieczenia. Wykładać na nią ciasteczka - po pełnej łyżce ciasta na każde
ciastko, lekko spłaszczyć. Piec przez 9 - 10 minut w temperaturze 170ºC.
Wyjąć, wystudzić na kratce.
Smacznego :-).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz