wtorek, 29 listopada 2016

Krakersy w roli głównej



       Jutro wigilia św. Andrzeja i bardzo chętnie spotykamy się w gronie znajomych i z ciekawością zaglądamy przez dziurkę od klucza w przyszłość. To wieczór magiczny. Warto zadbać o atmosferę, ale także o menu, które stanie się miłym akcentem andrzejkowego przyjęcia.
Myślę, żeby nie spędzić pół dnia w kuchni, tak bardzo nie lubię stać przy garnkach to wymyśliłam jedną z propozycji na krakersach Dr Gerarda, szybciutko i smacznie.

Składniki
-150 g kremowego serka naturalnego
-100 g gorgonzoli
-5-6 suszonych pomidorów w zalewie
-1/4 łyżeczki chilli
-100 g krakersów classic
-szczypta soli
-4 łyżki oliwek
-2 łyżki kaparów
- świeży szczypiorek
Serek utrzeć z gorgonzolą na gładką pastę. Dodać odsączone z zalewy i posiekane drobno suszone pomidory oraz sól i chilli. Pastą przełożyć dwa krakersy.
Na wierzchu ułożyć pokrojone na plasterki oliwki. Udekorować szczypiorkiem i kaparami.

Druga moja propozycja z krakersami Dr Gerarda to

Składniki
-krakersy classic
-2 dojrzałe avocado
-1 średni pomidor
-1 mała czerwona cebulka
-1 kropla sosu tabasco
2 łyżki soki z limonki
-sól gruboziarnista
-szczypta chilli
-1 ząbek czosnku
-2 łyżki oliwy z oliwek
-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Avocado przeciąć na pół i usunąć pestkę i za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ, polać sokiem z limonki i utrzeć widelcem na gładką masę. Dodać przeciśnięty przez prasę czosnek, tabasco, sól i pokrojonego drobno pomidora oraz posiekaną cebulkę. Dodać posiekaną natkę, skropić oliwą i posypać świeżo zmieloną chilli.
Przełożyć do miski i podawać z krakersami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz