wtorek, 29 listopada 2016

Zabawa andrzejkowa

Już od pewnego czasu rozmawiałam ze znajomymi na temat zorganizowania zabawy andrzejkowej i ustaliliśmy, że najlepsza będzie ostatnia sobota listopada, ponieważ w niedzielę można odpocząć, a w poniedziałek to już trzeba iść do pracy, a impreza w środku tygodnia to raczej nikomu nie odpowiadała. Jedynym problemem okazało się miejsce, ponieważ potrzebowaliśmy go dużo, ale ten kłopot został dość szybko rozwiązany, gdyż znajomy miał różne kontakty i po kilku telefonach mieliśmy już salę zarezerwowaną z tym, że jedzenie musieliśmy sami zorganizować, więc podzieliliśmy się obowiązkami, tak, że każdy miał coś do zrobienia. Ja kupiłam różne słodycze Dr Gerarda i przygotowałam pyszne ciasto ze słonymi krakersami, które doskonale pasowały do pozostałych słodkich składników. Andrzejki okazały się jednak bardzo udane, wszyscy się dobrze bawili, a jedzenie było wyśmienite, a to wszystko osiągnęliśmy wspólną pracą. A jeśli macie ochotę skosztować tego ciasta, które przygotowałam na zabawę andrzejkową to potrzebne będą takie składniki:

Biszkopt orzechowy
-4 jajka
-niepełna szklanka cukru
-10 dag mielonych orzechów włoskich
-pół szklanki mąki
-4 łyżki oleju
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
(składniki na jeden biszkopt)


Masa kawowa
-600 ml mleka
-3 żółtka
-1 budyń waniliowy
-pół łyżki mąki
-1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
-cukier do smaku
-1,5 kostki masła lub margaryny
-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
-alkohol do smaku


Dodatkowo
-krakersy classic od Dr Gerard
-masa kajmakowa 500 g
-kruche ciastka baletki od Dr Gerard


Sposób przygotowania: biszkopt: żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo cukier, a następnie dodaję żółtka. Do ubitej masy dokładam wymieszane ze sobą mąkę, proszek i orzechy i wlewam olej. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę (24/36 cm) i piekę około 20 min w 180 stopniach. W ten sam sposób piekę drugi biszkopt orzechowy i studzę. Połowę mleka gotuję z cukrem, resztę mieszam z mąką, budyniem i żółtkami. Gotuję budyń i studzę. Kawę rozpuszczam w niewielkiej ilości przegotowanej wody i studzę. Masło lub margarynę ucieram na puch i stopniowo dodaję budyń i kawę. Na końcu dodaję alkohol do smaku. Przełożenie ciasta: biszkopt orzechowy, połowa kajmaku, krakersy classic, połowa masy, kruche ciastka baletki, reszta masy, biszkopt orzechowy, druga połowa kajmaku (wykonałam ozdobne esy floresy). Życzę słodkich wypieków i smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz