piątek, 18 listopada 2016

Idealne do popołudniowej kawy

Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki i dzisiaj postanowiłam je przygotować. Wyszło pyszne i idealnie sprawdziło się do popołudniowej kawy. Naprawdę warto się skusić. A oto potrzebne składniki:

Biszkopt
-5 jajek
-5 łyżek cukru
-5 łyżek mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżka oleju

Krem kokosowy
-3 jajka
-1,5 szklanki mleka
-¼ szklanki cukru
-200 g wiórek kokosowych
-ciastka Pryncypałki od Dr Gerard z kremem kokosowym 5-6 sztuk
-320 g masła


Dodatkowo
-dżem porzeczkowy lub powidła śliwkowe
-ciastka zwierzaki wielozbożowe lub krakersy classic od Dr Gerard 


Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam na sztywno, pod koniec wsypuję cukier i miksuję do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie zmniejszam obroty miksera i dodaję po jednym żółtku i olej. Mąkę przesiewam z proszkiem i mieszam łyżką z ubitą masą jajeczną. Przelewam na blaszkę (25/40 cm) i piekę około 20 minut w 180 stopniach (upieczone ciasto powinno odchodzić od brzegów formy). Zimne ciasto kroję na dwie części i smaruję każdą część dżemem lub powidłami. Krem kokosowy: gotuję 1 szklankę mleka i gorącym zalewam kokos, który następnie pozostawiam do wystudzenia. Jajka ubijam z cukrem na parze. Pozostałe mleko gotuję i cienkim strumieniem wlewam do jajek, cały czas ubijając. Nie przerywając miksowania podgrzewam na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, a następnie studzę. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszysty krem, dodaję stopniowo masę jajeczną, pokruszone Pryncypałki i kokos. Na pierwszym biszkopcie posmarowanym dżemem układam ciastka zwierzaki wielozbożowe lub krakersy classic od Dr Gerarda i wykładam krem, przykrywam biszkoptem z dżemem i wykładam resztę kremu, a wierzch polewam polewą. Doskonałe ciasto dla wielbicieli kokosu i słodyczy Dr Gerarda.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz