Moja córka miała urodziny wienc upiekłam pyszny sernik
nowojorski. Znalazłam go w deserotece Doktora Gerarda. Polecam. składniki.Spód
300 g ciastek maślanych (np. petit beurre)
50 g masła
Masa serowa
1,25 kg tłustego zmielonego sera (cream cheese)
6 jajek
5 żółtek
250 g cukru
3 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
sok z 1/2 cytryny
Krem
500 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%
50 g cukru pudru
Dekoracja
4 łyżki kakao
2 łyżeczki cynamonu
opcjonalnie - świeże kwiaty
Przygotowanie
Spód
Na dno formy z odpinaną obręczą o średnicy 25 - 26 cm
położyć arkusz papieru do pieczenia,
zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
Ciasteczka dokładnie pokruszyć i wymieszać z roztopionym
masłem. Masą wyłożyć dno
przygotowanej tortownicy, mocno uklepać i wstawić do
lodówki.
Na dolną półkę piekarnika włożyć blachę do pieczenia i
napełnić ją do 2/3 gorącą
wodą. Metalową kratkę pod sernik ustawić w środku
piekarnika. Piekarnik nagrzać do
180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Masa serowa
Do misy miksera włożyć ser, dodać jajka, żółtka, cukier,
wanilię i sok z cytryny.
Zmiksować na gładką masę (około 2 minuty miksowania).
Masę wylać na przygotowany spód. Wstawić do piekarnika i
piec przez 70 minut. Studzić
przez 10 minut w piekarniku, następnie uchylić drzwiczki i
studzić kolejne 10 minut.
Stopniowo otwierając piekarnik całkowicie wystudzić sernik.
Krem
Piekarnik nastawić ponownie na 180 stopni C. Do misy miksera
włożyć śmietanę, dodać
cukier puder i ubić mikserem na gładki krem (około 3 minuty
miksowania).
Śmietanę wyłożyć na sernik i wstawić do piekarnika na 10
minut. Wyjąć i całkowicie
ostudzić. Po całkowitym ostudzeniu zdjąć obręcz.
Wstawić do lodówki bez przykrycia na kilka godzin, a
najlepiej na całą noc.
Dekoracja
Przed podaniem sernik posypać kakao wymieszanym z cynamonem.
Można udekorować kwiatami Smaczmego..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz