czwartek, 24 listopada 2016

Urodziny curki


Moja córka miała urodziny wienc upiekłam pyszny sernik nowojorski. Znalazłam go w deserotece Doktora Gerarda. Polecam. składniki.Spód

300 g ciastek maślanych (np. petit beurre)

50 g masła

Masa serowa

1,25 kg tłustego zmielonego sera (cream cheese)

6 jajek

5 żółtek

250 g cukru

3 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii

sok z 1/2 cytryny

Krem

500 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%

50 g cukru pudru

Dekoracja

4 łyżki kakao

2 łyżeczki cynamonu

opcjonalnie - świeże kwiaty

Przygotowanie

Spód

Na dno formy z odpinaną obręczą o średnicy 25 - 26 cm położyć arkusz papieru do pieczenia,

zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.

Ciasteczka dokładnie pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Masą wyłożyć dno

przygotowanej tortownicy, mocno uklepać i wstawić do lodówki.

Na dolną półkę piekarnika włożyć blachę do pieczenia i napełnić ją do 2/3 gorącą

wodą. Metalową kratkę pod sernik ustawić w środku piekarnika. Piekarnik nagrzać do

180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).

Masa serowa

Do misy miksera włożyć ser, dodać jajka, żółtka, cukier, wanilię i sok z cytryny.

Zmiksować na gładką masę (około 2 minuty miksowania).

Masę wylać na przygotowany spód. Wstawić do piekarnika i piec przez 70 minut. Studzić

przez 10 minut w piekarniku, następnie uchylić drzwiczki i studzić kolejne 10 minut.

Stopniowo otwierając piekarnik całkowicie wystudzić sernik.

Krem

Piekarnik nastawić ponownie na 180 stopni C. Do misy miksera włożyć śmietanę, dodać

cukier puder i ubić mikserem na gładki krem (około 3 minuty miksowania).

Śmietanę wyłożyć na sernik i wstawić do piekarnika na 10 minut. Wyjąć i całkowicie

ostudzić. Po całkowitym ostudzeniu zdjąć obręcz.

Wstawić do lodówki bez przykrycia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Dekoracja

Przed podaniem sernik posypać kakao wymieszanym z cynamonem. Można udekorować kwiatami Smaczmego..

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz