Bez słodyczy trudno jest żyć. Chyba każdy je lubi.
Najczęściej jednak przepadają za nimi dzieci. Moje także są łasuchami. Mają też
naturalnie swoich faworytów. Uwielbiają produkty DR GERARDA. Bardzo smakują im
KREMISIE. Tak się nimi zachwycają, że praktycznie nie muszę piec im w domu
żadnych ciast. Bardzo rzadko zdarza się, że przygotowuję jakieś domowe wyroby.
Przeważnie robię to na różne okazje. Ponieważ wszyscy w domu lubimy serniki
zazwyczaj na stole stawiam
SERNIK NA ZIMNO Z
GALARETKAMI.
Ten sernikowy deser robi się bardzo szybko, jest idealny na
upalne dni : 1 kg serka waniliowego, 3 łyżki żelatyny, 200 g śmietanki 36 %,
150 g cukru pudru, 350 g herbatników kakaowych, dwa opakowania galaretki wiśniowej, 4 opakowania kolorowych
galaretek.
Sposób wykonania – Kolorowe galaretki rozpuścić każdą w
szklance gotowanej wody. Wylać do płaskiego naczynia, schłodzić i odstawić do
lodówki do całkowitego stężenia. Gotowe galaretki pokroić w kostkę. Następnie
opakowanie wiśniowe rozpuścić w 800 ml gotowanej wody i odstawić do lekkiego
stężenia. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki wrzącej wody i ostudzić. Mocno schłodzoną
kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do śmietany dodawać po łyżce serka
waniliowego i wciąż ubijać. Wlać żelatynę, zmiksować. Do masy serowej włożyć
kostki galaretek i lekko wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć herbatnikami. Wylać
masę serową i odstawić do zastygnięcia. Wierzch sernika zalać galaretką wiśniową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz