wtorek, 29 listopada 2016

SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKAMI



Bez słodyczy trudno jest żyć. Chyba każdy je lubi. Najczęściej jednak przepadają za nimi dzieci. Moje także są łasuchami. Mają też naturalnie swoich faworytów. Uwielbiają produkty DR GERARDA. Bardzo smakują im KREMISIE. Tak się nimi zachwycają, że praktycznie nie muszę piec im w domu żadnych ciast. Bardzo rzadko zdarza się, że przygotowuję jakieś domowe wyroby. Przeważnie robię to na różne okazje. Ponieważ wszyscy w domu lubimy serniki zazwyczaj na stole stawiam
SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKAMI.
Ten sernikowy deser robi się bardzo szybko, jest idealny na upalne dni : 1 kg serka waniliowego, 3 łyżki żelatyny, 200 g śmietanki 36 %, 150 g cukru pudru, 350 g herbatników kakaowych, dwa opakowania  galaretki wiśniowej, 4 opakowania kolorowych galaretek.
Sposób wykonania – Kolorowe galaretki rozpuścić każdą w szklance gotowanej wody. Wylać do płaskiego naczynia, schłodzić i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Gotowe galaretki pokroić w kostkę. Następnie opakowanie wiśniowe rozpuścić w 800 ml gotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki wrzącej wody i ostudzić. Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do śmietany dodawać po łyżce serka waniliowego i wciąż ubijać. Wlać żelatynę, zmiksować. Do masy serowej włożyć kostki galaretek i lekko wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć herbatnikami. Wylać masę serową i odstawić do zastygnięcia. Wierzch sernika zalać galaretką wiśniową.       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz