Ostatnio znajoma poczęstowała mnie sernikiem był bardzo delikatny, o ciekawym smaku. Wręcz doskonały na każdą okazję, a szczególnie na świąteczny stół do ulubionej kawy w gronie rodziny. Mam zamiar przygotować ten sernik na święta. A jeśli ktoś chce spróbować już teraz, poniżej podaję składniki:
Masa serowa
-1 kg sera (z wiaderka)
-280 g cukru pudru
-120 g stopionego masła
-1 budyń waniliowy
-2 łyżki mąki krupczatki
-6 jajek
-ciastka Pierniczki od Dr Gerarda z nadzieniem jabłkowym i cynamonem około 250 - 300 g
Polewa czekoladowa
-6 łyżek cukru
-4 łyżki mleka
-5 łyżek kakao
-pół kostki margaryny
-1,5 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo
-kruche ciastka Filusie od Dr Gerard kilkanaście sztuk
Sposób przygotowania: masa serowa: składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka ucieram z cukrem pudrem na puch. Nadal ucierając dodaję stopniowo ser. Dodaję ostudzone stopione masło, budyń, mąkę i mieszam. Ubijam pianę z białek z dodatkiem szczypty soli i mieszam z masą serową. Tortownicę (o średnicy 24 cm) smaruję tłuszczem i posypuję bułką tartą. Wlewam połowę masy serowej, układam ciastka Pierniczki od Dr Gerarda i wylewam resztą masy. Piekarnik nagrzewam do 160 stopni, (wkładam na spód naczynie żaroodporne z wodą). Sernik układam na środkowej półce. Piekę gdzieś około 50 minut. Po tym czasie piekarnik lekko uchylam i tak studzę sernik. Polewa: żelatynę moczę w 2-3 łyżkach zimnej wody. Gdy spęcznieje, podgrzewam i rozpuszczam. Resztę składników rozpuszczam, ściągam z ognia i mieszam z żelatyną. Zimny sernik polewam przestudzoną polewą, dekoruję kruchymi ciastkami Filusiami Dr Gerarda i schładzam kilka godzin w lodówce. Polecam pyszny sernik jak również najlepsze słodycze Dr Gerarda. Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz