piątek, 25 listopada 2016

maślane


Te wiedeńskie składane herbatniki są bardzo maślane, słodkie i chce się ich więcej i więcej. Są sklejone galaretką lub dżemem z czerwonej porzeczki, jednak można użyć "kleju" o swoim ulubionym smaku.
  • 250 g masła o temperaturze pokojowej
  • 125 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 250 g mąki
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • galaretki/dżemu z czerwonej porzSposób 
  • Przygotowanie: 
  1. Nagrzyć piekarnik do 190 stopni C.
  2. Utrzeć masło z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym do uzyskania puszystej masy. Dodać jajka i żółtka i wymieszać. Przesiać mąkę zwykłą z mąką kukurydzianą i wymieszać razem z ciastem.
  3. Przełożyć ciasto do rękawa/worka i wycisnąć małe literki O na natłuszczoną formę. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10 minut aż będą złoto-brązowe.
  4. Ostudzić i posklejać jeden herbatnik do drugiego galaretką lub dżemem. Wstawić do lodówki, aby galaretka stężała i przechowywać w metalowych pojemnikach.Po co się męczyć firma Dr.Gerard ma pyszne maślane herbatniki Scooby Doo warto spróbować polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz