W zeszłym tygodniu przygotowałam sernik dyniowo-kokosowy na herbatnikowo- orzechowym spodzie, który okazał się przepyszny, idealny na typowo jesienne dni, do ulubionej kawki. Chcesz spróbować? Oto składniki:
Spód
-zwierzaki maślane od Dr Gerard 120 g
-120 g orzechów włoskich
-90 g masła
-2 łyżeczki kakao
Masa dyniowo-serowa
-200 g serka kremowego
-100 g serka mascarpone mocno schłodzonego
-100 g puree dyniowego
-100 g cukru pudru
-pół laski wanilii
-szczypta: cynamonu, imbiru, goździków, gałki muszkatółowej
Krem kokosowy
-200 g masy z mleka kokosowego mocno schłodzonego
-150 g serka mascarpone schłodzonego
-50 g cukru
-ciasteczka Maltikeks od Dr Gerard kilka sztuk
Sposób przygotowania: dynię myję, kroję na połowę i wydrążam pestki. Połówki dyni kroję na mniejsze kawałki i układam skórą do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Po upieczeniu odstawiam dynię do lekkiego ostudzenia, a następnie obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki i blenduję na puree. Spód: w rondelku rozpuszczam masło i odstawiam do wystudzenia. W blenderze umieszczam herbatniki zwierzaki maślane Dr Gerarda i miksuję. Tak samo postępuję z orzechami. Zmiksowane ciasteczka, orzechy i kakao wsypuję do masła i dokładnie mieszam. Formę wykładam papierem do pieczenia, przekładam masę ciasteczkową do formy i równomiernie rozprowadzam. Schładzam przez około 15 minut. Masa dyniowo-serowa: w misie miksera umieszczam serek kremowy, serek mascarpone, puree dyniowe, ziarenka z wanilii oraz pozostałe przyprawy i dokładnie miksuję do uzyskania kremowej konsystencji, przekładam na spód ciasteczkowy i wyrównuję. Mleko kokosowe schładzam przed wykorzystaniem i używam tylko bardzo gęstej masy, która znajduje się na wierzchu puszki. Do misy miksera przekładam masę kokosową oraz serek mascarpone i ubijam jak bitą śmietanę. Pod koniec ubijania dodaję cukier puder. Połowę powstałego kremu wykładam na masę dyniowo-serową, ozdabiam ciasteczkami Maltikeks Dr Gerarda, a drugą część masy przekładam do worka cukierniczego i dekoruję wierzch. Ciasto przechowuję w lodówce. Wyjątkowo smakowite, więc polecam i życzę smacznego. Do przygotowania wykorzystajcie najsmaczniejsze słodycze Dr Gerarda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz