To najpyszniejsze ciasto z jabłkami jakie do tej pory przygotowałam. Słodkie, na kruchym cieście z kremem orzechowym, masą śmietanową, pokruszonymi wafelkami i orzechami. Idealne na jesienne popołudnia do aromatycznej kawy, sprawdzi się również na święta lub inną okazję. Chcecie wypróbować? Oto potrzebne składniki:
Ciasto
-100 g masła
-170 g mąki
-2 łyżki cukru pudru
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-3 żółtka
Masa jabłkowa
-8 jabłek
-3 łyżki cukru
-1,5 łyżeczki cynamonu
-3 łyżki bułki tartej
Krem orzechowy
-1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
-pół szklanki mleka
-2 łyżki cukru pudru
-25 dag masła lub margaryny
Masa śmietanowa
-250 g serka mascarpone
-400 ml śmietanki kremówki 30%
-3 łyżki cukru
Dodatkowo
-ciastka Pryncypałki z kremem o smaku orzecha
laskowego od Dr Gerard opakowanie
-pół szklanki posiekanych orzechów laskowych lub
włoskich
Sposób przygotowania: do miski wsypuję mąkę, dodaję masło lub margarynę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz żółtka i zagniatam jednolite ciasto, a następnie wykładam nim dno formy (23/33 cm). Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 20 minut. Jabłka obieram, ścieram na tarce, wsypuję cynamon, cukier oraz bułkę tartą i mieszam. Masę jabłkową wykładam na podpieczony spód i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 35 minut. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Krem orzechowy: mleko gotuję i zalewam nim zmielone orzechy, przykrywam i odstawiam na kilka minut, żeby orzechy wchłonęły mleko. Następnie odkrywam i studzę. Masło lub margarynę ucieram do puszystości, dodaję cukier puder i ponownie ucieram, dodaję orzechy i dokładnie ucieram, a następnie wykładam na wystudzone ciasto z jabłkami i wkładam do lodówki. Serek mascarpone przekładam do miski, dodaję śmietankę, wsypuję cukier i ubijam na sztywną masę i nakładam na krem orzechowy, a wierzch posypuję obficie pokruszonymi Pryncypałkami z kremem o smaku orzecha laskowego i posiekanymi drobno orzechami laskowymi lub włoskimi. Dokładnie schładzam i gotowe. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione ciastka Pryncypałki Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz