piątek, 7 maja 2021

Wyborne połączenie

Dzisiaj zapraszam na kakaowy biszkopt z kremem kawowym, ciastkami pełnoziarnistymi, dżemem porzeczkowym, śmietanką i kawałkami czekolady. Wyjątkowe połączenie na każdą okazję lub tak po prostu do popołudniowej kawki. Wypróbujecie? Oto potrzebne składniki:

Biszkopt
-4 jajka
-3/4 szklanki mąki
-1 łyżka kakao
-2 łyżki oleju
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-pół szklanki cukru
-kilka kropli olejku arakowego

Masa
-250 g serka mascarpone
-500 ml śmietanki kremówki 30%
-śmietan-fix
-6 łyżek cukru pudru
-6 łyżek cappuccino

Dodatkowo
-ciastka pełnoziarniste od Dr Gerard z kawałkami czekolady i z mlekiem wzbogacone w witaminy i składniki mineralne opakowanie + szklanka mleka
-mały słoik dżemu z czarnej porzeczki
-330 ml śmietany 30%
-6 kostek deserowej czekolady

Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam na sztywno, dodaję cukier, żółtka i miksuję, dodaję pozostałe składniki i miksuję. Na końcu dodaję mąkę i mieszam. Ciasto przekładam do blaszki i piekę około 25 minut w 160 stopniach. Krem: zimną śmietankę ubijam na sztywno z śmietan-fixem i cukrem pudrem, dodaję mascarpone i miksuję, na końcu dodaję cappuccino, mieszam i schładzam. Na ciasto wykładam krem cappuccino, układam ciastka pełnoziarniste od Dr Gerard (zamaczam wcześniej w mleku) i smaruję je dżemem porzeczkowym. Śmietanę ubijam na sztywno z dodatkiem cukru pudru i nakładam na dżem. Wierzch dekoruję kawałeczkami czekolady. Podaję po schłodzeniu. Ciasto będzie smakowało wybornie gdy do przygotowania wykorzystacie niezastąpione słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz