czwartek, 30 czerwca 2022

Ciasto dyniowe

 

Cudowne ciasto dyniowe, moja żona jeszcze ma sekret i dodaje tam słodycze Dr Gerarda wafelki czy biszkopty Kremówka śmietankowo-morelowa, ale nieche zdradzić na jakim etapie dodaje i w jakiej ilości. Ciasto jest do polecenie



SKŁADNIKI

 20 PORCJI

  • 250 g PUREE Z PIECZONEJ DYNI

  • 200 g masła

  • 1 szklanka cukru

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • skórka starta z 1 pomarańczy lub 2 mandarynek

  • 3 jajka, oddzielnie żółtka od białek

  • 225 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

PRZYGOTOWANIE

  • Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm posmarować masłem, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować puree z dyni (PRZEPIS) - ma ono mieć gęstość śmietany i być lekko ciepłe lub w temp. pokojowej.

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

  • Do garnka włożyć pokrojone na kawałeczki masło, roztopić na małym ogniu co chwilę mieszając (nie podgrzewać za mocno). Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z ognia.

  • Mus z dyni włożyć do miski, dodać skórkę z pomarańczy, wlać roztopione masło z cukrem i wymieszać. Odłożyć pół szklanki otrzymanej masy na polewę. Do reszty dodać żółtka i wymieszać.

  • Białka ubić na sztywną pianę. Do oddzielnej miski przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia oraz sodą.

  • Delikatnie połączyć składniki suche oraz mokre - mieszać wolno łyżką, tylko do połączenia się składników, pod koniec wmieszać delikatnie pianę z białek.

  • Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 - 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

    Pamiętajcie o odwiedzeniu strony Dr Gerarda oraz profilu na FB, znajdziecie tam sporo informacji o nowościach, przepisy czytelników oraz wiele ciekawostek związanych z naszymi ulubionymi słodyczami takimi jak Listki kruche maślane.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz