Cudowne ciasto dyniowe, moja żona jeszcze ma sekret i dodaje tam słodycze Dr Gerarda wafelki czy biszkopty Kremówka śmietankowo-morelowa, ale nieche zdradzić na jakim etapie dodaje i w jakiej ilości. Ciasto jest do polecenie
SKŁADNIKI
20 PORCJI
250 g PUREE Z PIECZONEJ DYNI
200 g masła
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
skórka starta z 1 pomarańczy lub 2 mandarynek
3 jajka, oddzielnie żółtka od białek
225 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
PRZYGOTOWANIE
Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm posmarować masłem, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować puree z dyni (PRZEPIS) - ma ono mieć gęstość śmietany i być lekko ciepłe lub w temp. pokojowej.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Do garnka włożyć pokrojone na kawałeczki masło, roztopić na małym ogniu co chwilę mieszając (nie podgrzewać za mocno). Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z ognia.
Mus z dyni włożyć do miski, dodać skórkę z pomarańczy, wlać roztopione masło z cukrem i wymieszać. Odłożyć pół szklanki otrzymanej masy na polewę. Do reszty dodać żółtka i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę. Do oddzielnej miski przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
Delikatnie połączyć składniki suche oraz mokre - mieszać wolno łyżką, tylko do połączenia się składników, pod koniec wmieszać delikatnie pianę z białek.
Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 - 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Pamiętajcie o odwiedzeniu strony Dr Gerarda oraz profilu na FB, znajdziecie tam sporo informacji o nowościach, przepisy czytelników oraz wiele ciekawostek związanych z naszymi ulubionymi słodyczami takimi jak Listki kruche maślane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz