czwartek, 30 czerwca 2022

Zakończenie roku

   Dziś jest zakończenie roku szkolnego. Koleżanka, której córka kończy ósmą klasę szkoły podstawowej poprosiła mnie abym przygotowała ciasto. Cała klasa wraz z nauczycielką, w ramach pożegnanie chce po całej ceremonii wręczenia świadectw usiąść przy stole i zjeść wspólnie ciasto oraz wypić skoczek, herbatkę bądź kto woli kawę. Ponieważ zakończenie ósmej klasy to bardzo ważna uroczystość, denerwowałam się odrobinę że coś mi nie wyjdzie. Postawiłam więc na sprawdzone przepis ze strony internetowej dr Gerarda na "Puszysty sernik z ricottą". 

SKŁADNIKI:

  • 200g ciasteczek Dr Gerard Christmas Bauble
  • 100g roztopionego masła
  • 2 łyżki miodu
  • 400g ricotty
  • 150g cukru
  • 200g śmietanki 30% – do ubicia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3 płatki żelatyny (6g)
  • Owoce sezonowe do dekoracji
  • Świeża mięta
  • Forma (20×20)

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Wymieszać trzepaczką ricottę oraz ekstrakt waniliowy, następnie w osobnej misce ubić na sztywno śmietankę i dodać do uprzednio przygotowanej masy. Odstawić w temperaturze pokojowej.

W osobnym pojemniku zblendować ciasteczka Christmas Bauble na „pył”. Następnie dodać do nich miód, rozpuszczone masło i dobrze wymieszać. Uzyskaną masę przełożyć na spód oraz brzegi foremki.

Do małej miseczki z zimną wodą włożyć płatki żelatyny i zaczekać, aż zmiękną. Następnie w rondelku umieścić żelatynę oraz 4 łyżeczki kremu z ricotty – trzymać na ogniu i mieszać do momentu rozpuszczenia żelatyny. Uzyskaną masę dodać do poprzednio przygotowanego kremu z ricotty, dokładnie wymieszać i przelać do formy.

Tak przygotowany sernik odstawić do lodówki na co najmniej 4-5 godzin. Przed podaniem udekorować sezonowanymi owocami oraz listkami świeżej mięty.


Wszystko wyszło idealnie. Wszyscy uczniowie zajadali się ciastem do ostatniego okruszka a nauczycielka poprosiła córkę mojej koleżanki o przepis. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz