wtorek, 14 czerwca 2022

Wyborny deser.

Wysoko kaloryczny deser z bitej śmietany to istny raj dla podniebienia. Stary, trochę zapomniany przepis z babcinego zeszytu popadł w niełaskę ze względu na te wspomniane kalorie. Zapewniam jednak, że wart jest tego „grzechu”. Wasi bliscy, przyjaciele docenią tak wyborną, słodką niespodziankę. To naprawdę  mile ich zaskoczy. Na spód naszego „śmietankowca” użyjemy biszkoptów kremówka śmietankowo-morelowa od Dr Gerarda.( To spore ułatwienie, bo jak się zapewne domyślacie moja babcia po prostu piekła cieniutki biszkopt. My zaoszczędzimy w ten sposób sporo czasu i pracy).

Śmietankowiec:

1 litr śmietany 30%

 8 łyżeczek żelatyny

1 szklanka cukru pudru

Sok z połówki cytryny

Rodzynki

Biszkopty kremówka śmietankowo-morelowa od Dr Gerarda.

Wykonanie:

Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, lub folią spożywczą. Na nią ułożyć biszkopty kremówka śmietankowo-morelowa. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody- ostudzić. W wysokim naczyniu ubić śmietanę z cukrem mikserem, dodając cieniutkim strumieniem przestudzoną żelatynę. Kiedy masa zacznie gęstnieć do śmietany powoli wlać sok z cytryny. Jeszcze chwilę miksować. jeśli ktoś lubi to dodać rodzynki. Dokładnie ręcznie wymieszać. Gotową ubitą śmietanę wyłożyć na przyszykowane biszkopty, wyrównać. Wierzch posypać płatkami migdałów i startą czekoladą.( Można rant wokół blachy udekorować ciasteczkami Listki kruche, maślane od Dr Gerarda, fajnie się prezentują i smakują wyśmienicie). Wstawić na 4 godziny do lodówki. 

Smacznego.

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz