wtorek, 14 czerwca 2022

Obłędne ciasto

Przygotowałam pyszne, miękkie i wilgotne ciasto czekoladowo- orzechowe z budyniem, wafelkami i polewą czekoladową. Zapraszam. Spróbujecie? Oto potrzebne składniki:

Ciasto 
-2/3 szklanki cukru
-1 szklanka mleka
-2 szklanki mąki pszennej
-1/2 szklanki oleju
-3 łyżki powideł
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-3 jajka
-2 łyżki kakao
-50 g czekolady mlecznej
-1 szklanka orzechów ziemnych

Masa
-500 ml mleka
-50 g cukru
-1 żółtko
-1 budyń waniliowy
-1 płaska łyżka mąki
-70 g masła lub margaryny
-1,5 łyżeczki pasty waniliowej

Polewa
-100 g śmietany kremówki 30%
-50 g czekolady mlecznej
-50 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo
-wafelki z kremem kakaowym od Dr Gerard opakowanie

Sposób przygotowania: czekoladę i orzechy siekam, do miski wsypuję cukier, wlewam mleko i olej, dodaję mąkę oraz powidła i mieszam. Następnie dodaję proszek, sodę, jajka, kakao i posiekaną czekoladę z orzechami. Ponownie mieszam i przekładam na blaszkę (około 24/ 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piekę około 45 minut. Masa: budyń z mąką i żółtkiem mieszam w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka wlewam do garnka, dodaję cukier i gotuję do zgęstnienia. Po ściągnięciu z palnika dodaję pastę oraz masło i mieszam do połączenia. Po przestudzeniu masę wykładam na ciasto, na masie rozkładam wafelki z kremem kakaowym od Dr Gerarda (pokrojone na mniejsze części) i odstawiam do wystygnięcia. Śmietankę podgrzewam, dodaję kawałki czekolady i mieszam do rozpuszczenia. Górę ciasta dekoruję polewą. Podaję po schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystałam wafelki od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze, a moje ciasto obłędne w smaku. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz