Ciasto
-400 g margaryny
-8 jajek
-2 szklanki cukru pudru
-2,5 szklanki mąki pszennej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki kakao
-3/4 szklanki maku
-400 g margaryny
-8 jajek
-2 szklanki cukru pudru
-2,5 szklanki mąki pszennej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki kakao
-3/4 szklanki maku
Polewa
-1/4 kostki margaryny
-3 łyżki cukru
-3 łyżki kakao
-2 łyżki mleka
-łyżeczka żelatyny
-1/4 kostki margaryny
-3 łyżki cukru
-3 łyżki kakao
-2 łyżki mleka
-łyżeczka żelatyny
Dodatkowo
-wafelki od Dr Gerard z kremem z mleczną czekoladą
-duży słoik dżemu z czarnej porzeczki
-orzechy ziemne posiekane pół szklanki
-rurki waflowe od Dr Gerard z nadzieniem orzechowym 5-6 sztuk
-wafelki od Dr Gerard z kremem z mleczną czekoladą
-duży słoik dżemu z czarnej porzeczki
-orzechy ziemne posiekane pół szklanki
-rurki waflowe od Dr Gerard z nadzieniem orzechowym 5-6 sztuk
Sposób przygotowania: ciasto: margarynę ucieram z cukrem pudrem, ucierając dodaję po jednym żółtku i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam z solą i łączę z ciastem. Ciasto dzielę na 2 części. Do jednej dodaję kakao, do drugiej mak. Blaszkę (około 25/40 cm) wykładam papierem do pieczenia. Na spód wykładam ciasto kakaowe, które smaruję połową dżemu, układam wafelki (podzielone na mniejsze części) od Dr Gerarda, nakładam resztę dżemu i wykładam ciasto makowe. Całość piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzę. Polewa: żelatynę zalewam wodą i odstawiam do napęcznienia. Margarynę, kakao, cukier i mleko rozpuszczam, dodaję żelatynę i mieszam. Zimne ciasto smaruję polewą i dekoruję orzechami oraz rurkami waflowymi (pokrojonymi na mniejsze kawałki). Do przygotowania wykorzystałam słodkości od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz