W czwartek patrzę dzwoni jakiś nie znany numer, gdy odebrałem po głosie poznałem dopiero po paru sekundach, To była moja kuzynka Magda, za dzieciaka spędzaliśmy sporo czasu razem na wakacjach u dziadków. Teraz kontakt jest już mniejszy wiadomo zawsze się tak dzieje jak człowiek zakłada swoje rodziny. Okazało się, ze zmieniła numer telefonu , bo tamten w jakiś sposób został zdublowany i ktoś inny z niego korzystał, taki niby błąd systemu. No ale już do rzeczy, okazło się będzie przejazdem u nas w mieście w drodze służbowej i nie mogła nie odwiedzić nas. Oczywiście szybko trzeba było przygotować obiadokolację , coś do kawy ale tu zawsze mamy słodycze Dr Gerarda do ratowania się w takich sytuacjach. Wafelki i biszkopty Kremówka śmietankowo-morelowa. Do tego deser w postaci lodów czekoladowych;
Składniki
śmietanka do deserów (tortowa/do ubijania) 30 – 36% tł. – 300 ml – 1 małe opakowanie;
mleko spożywcze 2% tł. – 1 szklanka – 250 ml;
cukier spożywczy – około 7- 8 łyżek – 80 – 90g*;
czekolada gorzka – 1 tabliczka – 100g;
czekolada mleczna – ¾ tabliczki – 75g.
Przygotowanie
Przygotuj wszystkie składniki – mleko i śmietanka powinny być chłodne np. wyjęte prosto z lodówki.
Połowę śmietanki deserowej przelej do rondelka i dodaj cukier. Całość podgrzewaj na małym lub średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru.
W międzyczasie podziel czekoladę na mniejsze kawałki.
Do podgrzewanej masy śmietankowej dodaj pozostałe składniki: mleko i resztę śmietanki. Całość dokładnie wymieszaj i ponownie doprowadź do wrzenia.
Do gorącej masy śmietankowej dodaj czekoladę podzieloną na kawałki. Całość mieszaj cały czas, aby składniki dobrze się połączyły i czekolada się rozpuściła.
Wstępnie przygotowaną czekoladową masę przelej do maszynki do lodów i postępuj zgodnie z instrukcją producenta. Jeśli nie posiadasz tego sprzętu, postępuj zgodnie z dalszymi krokami przepisu.
Wstaw pojemnik do zamrażalki na 30 minut.
Po 30 minutach wyjmij masę czekoladową z zamrażalnika i zblenduj całość. Następnie schemat mrożenie – blendowanie powtarzaj regularnie co 30 minut, aż masa lodowa całkowicie się schłodzi. Zazwyczaj zajmuje to około 3 – 4 godzin.
Taka czekoladowa masa, która została już kilka razy zamrożona i zblendowana jest gotowa do spożycia po około 3 – 4 godzinach.
Pamiętajcie o odwiedzeniu strony Dr Gerarda oraz profilu na FB, znajdziecie tam sporo informacji o nowościach, przepisy czytelników oraz wiele ciekawostek związanych z naszymi ulubionymi słodyczami takimi jak Listki kruche maślane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz