poniedziałek, 27 czerwca 2022

Lody na upalne dni.

 

Początek wakacji okazał się wyjątkowo upalny, temperatury sprawiały, iż mogliśmy się poczuć jak nad morzem śródziemnym. Ogólnie my nie jesteśmy przygotowani na tak wysokie temperatury. Dlatego zawsze szukamy jakiś rozwiązań aby sobie schłodzić te dni. Ja osobiście bardzo uwielbiam słodycze Dr Gerarda do kawki wafelki czy biszkopty Kremówka śmietankowo-morelowa, to w taki dni wybieram zestaw kawa mrożona i przepis na lody znaleziony w internecie. Lody śmietankowe :

Składniki

  • śmietanka do deserów (tortowa/do ubijania) 30 – 36% tł. – 400 ml – 1 opakowanie;

  • mleko spożywcze 2% tł. – ¾ szklanki – 200 ml;

  • cukier spożywczy – około 7 łyżek – 80g*.

*Poziom słodkości dopasuj do swoich indywidualnych preferencji.

Przygotowanie

  1. Przygotuj wszystkie składniki – mleko i śmietanka powinny być wyjęte prosto z lodówki.

  2. Połowę śmietanki deserowej przelej do rondelka i dodaj cukier. Całość podgrzewaj na małym lub średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Tak przygotowaną masę przelej do pojemnika, w którym będziesz mrozić lody.

  3. Do wstępnie przygotowanej masy dodaj pozostałe składniki: mleko i resztę śmietanki. Całość dokładnie wymieszaj.

  4. Tak przygotowaną masę przelej do maszynki do lodów i postępuj zgodnie z instrukcją producenta. Jeśli jednak nie posiadasz tego sprzętu, postępuj zgodnie z dalszymi krokami przepisu.

  5. Wstaw pojemnik do zamrażalki  na 30 minut.

  6. Po 30 minutach wyjmij masę śmietankową z zamrażalnika i zblenduj całość. Następnie kontynuuj schemat mrożenia – blendowanie powtarzaj regularnie co 30 minut, aż masa śmietankowa całkowicie się schłodzi. Zazwyczaj zajmuje to około 3 – 4 godzin.

  7. Taka śmietankowa masa, która została już kilka razy zamrożona i zblendowana, jest gotowa do spożycia po około 3 – 4 godzinach.

Pamiętajcie o odwiedzeniu strony Dr Gerarda oraz profilu na FB, znajdziecie tam sporo informacji o nowościach, przepisy czytelników oraz wiele ciekawostek związanych z naszymi ulubionymi słodyczami takimi jak Listki kruche maślane.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz