Owoce
-500 g truskawek, poziomek, borówek, malin (ulubionych owoców)
-2-3 łyżki cukru
-500 g truskawek, poziomek, borówek, malin (ulubionych owoców)
-2-3 łyżki cukru
Masa lodowa
-4 jajka
-100 g cukru
-500 ml śmietanki 30%
-2 łyżki cukru pudru
-4 jajka
-100 g cukru
-500 ml śmietanki 30%
-2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
-biszkopty Kremówka śmietankowo-morelowa od Dr Gerard opakowanie
-biszkopty Kremówka śmietankowo-morelowa od Dr Gerard opakowanie
Sposób przygotowania: owoce myję, zasypuję cukrem i gotuję, często mieszając. Gotuję do momentu, aż owoce się rozpadną i odstawiam do wystudzenia. Masa lodowa: jajka i cukier ubijam mikserem w kąpieli wodnej, aż masa będzie gęsta. Zdejmuję z ognia i odstawiam do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijam z 2 łyżkami cukru pudru, na sztywną pianę i łączę z wystudzoną masą jajeczną. Na dno formy (20/20 cm) wykładam pokrojone na mniejsze kawałki biszkopty Kremówki śmietankowo-morelowe od Dr Gerarda (większą część), nakładam połowę masy lodowej, wykładam masę owocową i pozostałą masę lodową. Mieszam całość widelcem, a na sam wierzch wykładam resztę biszkoptów od Dr Gerarda. Formę wkładam do zamrażarki na około 4 godziny. Przed podaniem wyjmuję kilka minut wcześniej z zamrażalki. Deser idealny na lato, więc koniecznie wypróbujcie. Do przygotowania wykorzystałam biszkopty Kremówki od Dr Gerarda, ponieważ są doskonałe. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz