Dzisiejszego dnia temperatura sięgała 30 stopni Celsjusza. W tak upalny dzień nawet wentylatorem nie byliśmy w stanie się ochłodzić. Po południu miała odwiedzić nas córka z wnuczką więc około południa postanowiłam zrobić zimne przekąski. Postawiłam na "Deser lodowy z domowym sosem z gorzkiej czekolady z mixem kruchych ciasteczek i Rurek Waflowych".
SKŁADNIKI:
- Rurki Waflowe Kokosowe lub Czekoladowe dr Gerard
- 1,5 szklanki wody
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki gorzkiego kakao
- 30 g pokruszonej drobno gorzkiej czekolady
- ulubione lody (np. bakaliowe i waniliowe)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Do rondelka z wodą dodać cukier oraz kakao, doprowadzić do wrzenia i gotować 30 sekund. Zdjąć z gazu, dodać pokruszoną czekoladę i odstawić na 5 minut.
Po tym czasie dokładnie wymieszać, aby masa była jednorodna (można zblendować przez ok. 2 minuty). Lody nałożyć do pucharków, polać ciepłym lub zimnym sosem czekoladowym i ozdobić ciasteczkami.
Oraz "Jogurtowe lody na patyku z owocami i kruszonką z Markiz Mafijnych"
SKŁADNIKI:
- Ulubiony smak Mafijnych dr Gerard
- 500 g gęstego jogurtu
- 90 g miodu
- 100 g owoców (np. truskawki, jagody, banany)
- Patyczki do lodów
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jogurt wymieszać z miodem. Owoce pokroić na małe kawałki, a ciasteczka drobno pokruszyć.
Masę przelać do foremek, do połowy ich objętości, po czym dodać owoce i posypać na koniec kruszonymi ciasteczkami. Do foremek wbić patyczki i wstawić do zamrażarki.
WSKAZÓWKA: jeżeli nie masz foremek do lodów, użyj pojemników po małych jogurtach.
Oba przepisy znalazłam na stronie internetowej dr Gerarda.
Córka była zaskoczona moimi przekąskami, bardzo smakowało i jej i wnuczce, od razu poprosiła o przepis.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz