wtorek, 21 czerwca 2022

Noc Kupały

Noc Kupały zwana również Sobótką to bardzo stare, słowiańskie święto, które obchodzone jest w najkrótszą noc w roku i przypada na 21-22 czerwiec. Noc Kupały to święto oparte na wspólnej zabawie i magii w blasku płonącego ognia. Jak świętować Noc Kupały? Najważniejsze to:
-rozpalić ognisko i wrzucić zioła by odganiały złą energię, tańczyć i skakać przez ogień,
-uwić wianek z ziół, kwiatów oraz gałązek np. takich drzew jak paproć, tymianek, leszczyna, ponieważ każda roślina posiada właściwości magiczne,
-puścić wianek z zapaloną świecą: gdy popłynie i wyłowi ją mężczyzna wróży to szczęście, a gdy świeca zgaśnie lub zatonie to nie wróży to szczęścia w miłości,
-wykąpać się w jeziorze lub rzece by zapewnić sobie powodzenie, urodę i zdrowie,
-wróżyć z roślin, ziół i wody, jest to magiczna noc idealna na wróżby miłosne.

W towarzystwie przyjaciółek mam zamiar miło spędzić Noc Kupały i oczywiście zjeść coś pysznego, więc przygotowałam deser w pucharku z biszkoptami, serkiem, galaretką, truskawkami i bitą śmietaną z wafelkami. Spróbujecie? Oto niezbędne składniki:

-biszkopty Kremówka śmietankowo-morelowa od Dr Gerard 4 sztuki
-2 galaretki cytrynowe
-2 galaretki truskawkowe
-600 g serków homogenizowanych
-400 ml śmietany kremówki 30%
-1,5 łyżki cukru pudru
-truskawki
-wafelki z kremem śmietankowym od Dr Gerard 4 sztuki

Sposób przygotowania: galaretki cytrynowe rozpuszczam w 500 ml gorącej wody i studzę do lekkiego stężenia. Galaretki truskawkowe rozpuszczam w 600 ml gorącej wody i studzę do lekkiego stężenia. Do wysokich pucharków nakładam pokruszone biszkopty Kremówki śmietankowo-morelowe (po jednym do pucharka). Cytrynową galaretkę łączę z serkami homogenizowanymi, wlewam na biszkopty i schładzam. Na stężałej masie układam truskawki (pokrojone na mniejsze kawałki) i zalewam tężejącą truskawkową galaretką i odkładam do całkowitego stężenia. Śmietankę ubijam z cukrem pudrem i wykładam na galaretkę. Wierzch dekoruję wafelkami, schładzam i gotowe. Do przygotowania wykorzystałam produkty Dr Gerarda, ponieważ są idealne. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz