Deser morelowy.
Pojawiły się już świeże, dojrzałe w słońcu morele. Ich słodki, kuszący soczysty smak wzbogaci nasz fantastyczny deser. Proponuj e wykorzystać do niego mięciutkie biszkopty kremówka śmietankowo-morelowa od Dr Gerarda. Deser możemy przygotować w szklanych pucharkach lub w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Tak więc na dno pucharków lub na dnie tortownicy układamy biszkopty kremówka śmietankowo-morelowa. Następnie przygotujemy pyszny krem. Potrzebujemy do tego następujące składniki:
1 pudełko świeżego, niekwaśnego twarożku homogenizowanego
2 jajka
2 białka
4 pełne łyżki cukru
Cukier waniliowy
2 łyżeczki żelatyny
40 dag świeżych moreli (ewentualnie z kompotu)
Żelatynę zmiękczyć w 2-3 łyżkach zimnej wody, następnie rozpuścić w jak najmniejszej ilości wrzątku. Zagotować w płaskim rondelku wodę na wrzątek, włożyć morele i od chwili ponownego zawrzenia gotować 1 minutę (czynność ta nazywa się blanszowaniem). Od razu wyjąć na sito. Obrać ze skórek i wyjąć pestki. Twarożek rozetrzeć z żółtkami i cukrem. ubić sztywną pianę z czterech białek dodając cukier waniliowy i wymieszać z twarożkiem wlewając po trochu żelatynę. Z moreli odłożyć kilka dorodnych sztuk do przybrania. Resztę pokrajać w paseczki i wymieszać z kremem. Krem wyłożyć na przygotowane biszkopty, wyrównać. Wierzch przybrać połówkami owoców i chrupiącymi wafelkami od Dr Gerarda. Całość schłodzić. W zależności od upodobania możemy wykorzystać inne sezonowe owoce i inną bazę z ciasteczek np. Listki kruche maślane (pokruszone na spodzie pucharka lub zmiksowane z dodatkiem roztopionego masła - pół kostki na tortownicę).
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz