Witam. Ciepło, ciepełko, kocham to uczucie i tak samo kocham słodycze firmy ,,Dr Gerard”. Dzisiaj zajrzałam do lodówki, a tam schowały mi się banany. Nie wyglądały za ciekawie, więc postanowiłam przygotować z nich deser. Otworzyłam paczkę ciastek Listków kruchych maślanych ,,Dr Gerard” i zabrałam się do pracy. W szafce poszukałam czekolady mlecznej. Banany obrałam ze skórki i przecięłam je na pół. Takie banany przekroiłam wzdłuż ich długości. W przestrzeni, która mi się utworzyła powkładałam kawałki mlecznej czekolady. Banany miałam przygotowane, jeszcze jeno pyszne ciastko Listek kruchy maślany ,,Dr Gerard” i zabrałam się za przygotowane ciasta. Jogurt naturalny, jedno jajko, szczypta soli, trochę cukru pudru lub kryształu, odrobinę sody lub proszku do pieczenia i koniecznie mąka pszenna. Mąkę dodajecie do momentu powstania gęstego ciasta, takiego by móc w nim obtaczać nasze banany. Kiedy wszystko mamy gotowe, szykujemy patelnię. Na patelnię wlewały tłuszcz, olej lub smalec zależy czego używacie. U mnie był to olej. Kiedy tłuszcz się rozgrzał maczałam nadziane banany w cieście i od razu kładłam je na patelnię. Smażę na złoty kolor, obracając je na różne strony. Trzeba uważać, aby nie spalić ciasta. Takie banany najlepiej smakują na gorąco, kiedy z nich wypływa ciepła czekolada. Deser szybki i prosty, a jeszcze szybsze desery są w postaci ciastek wafelków ,,Dr Gerard”, które oczywiście polecam. Pozdrawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz