piątek, 17 czerwca 2022

Deser na lato

Zielone ciasto, lekki krem na bazie śmietanki, truskawki z galaretką i kruche listki maślane z polewą. Deser doskonały na lato. Chcecie spróbować? Oto składniki:

Ciasto
-3 jajka
-pół szklanki cukru
-2 szklanki mąki
-3/4 szklanki oleju
-2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1880 g szpinaku świeżego

Truskawki
-400 g truskawek
-2 galaretki truskawkowe
-500 ml gorącej wody

Krem
-600 ml śmietanki kremówki 30%
-2,5 łyżeczki żelatyny
-1/4 szklanki gorącej wody
-4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo
-Listki kruche maślane od Dr Gerard pół opakowania

Sposób przygotowania: mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. W niewielkiej ilości oleju rozdrabniam świeży szpinak, następnie jajka miksuję z cukrem na puszystą masę i wlewam olej cały czas miksując, dodaję porcjami suche składniki i miksuję do połączenia. Na końcu dodaję szpinak i mieszam. Formę (24/24 cm) wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę około 40 minut w 180 stopniach. Galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do tężenia. Żelatynę rozpuszczam i zostawiam do wystudzenia. Kremówkę miksuję, dodaję cukier puder i wystudzoną żelatynę. Połowę kremu wykładam na spód ciasta. Truskawki kroję na połówki, układam na kremie i zalewam tężejącą galaretką. Schładzam, a następnie wykładam pozostały krem. Wierzch dekoruję kruchymi listkami maślanymi (pokruszonymi). Do przygotowania wykorzystałam niezastąpione listki kruche maślane od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz