wtorek, 21 czerwca 2022

Kawa i małe co nieco.

Kawa i małe co nieco.

Większość z nas uwielbia kawę. Zarówno tę z ekspresu, rozpuszczalną, czy sypaną. Każda znajdzie swoich fanów. W dobrych kawiarniach bariści wykazują szaloną kreatywność w propozycjach sposobu parzenia kawy i dodatków do niej. Mam tu na myśli różne słodkie syropy, przyprawy typu kardamon, cynamon itp. Ja lubię mocną gorzką kawę, do której chętnie sięgam po słodką przekąskę. Małe co nieco to, np. wafelek, kruche maślane ciasteczko. Preferuję dobre słodycze od Dr Gerarda. Wybór jest ogromny. Poprzez mięciutkie biszkopty, chrupiące wafelki, pyszne ciasteczka Listki kruche maślane po niewielkie draże i słone przekąski. Jeśli tylko zechcecie to każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Poza tym  możemy wykorzystać wyroby z  firmy Dr Gerard jako bazę do przygotowania deserów na zimno, do dekoracji lodów, kremów itp. Zachęcam do eksperymentowania przy filiżance dobrej kawy. Oto moja propozycja na dzisiejsze popołudnie.  

Kawa po wiedeńsku:

Składniki:

2  szklanki mocnej kawy

 Pół szklanki kremowej śmietanki

Ćwierć tabliczki czekolady

 

Wykonanie:

Naparzyć kawę, ubić  śmietankę. Do wygrzanych filiżanek wlać do połowy wysokości kawę, nałożyć po łyżce ubitej śmietany. Posypać z wierzchu startą czekoladą. Na talerzyku wyłożyć kilka kruchych maślanych ciasteczek od Dr Gerarda. Uwierzcie, smakuje wybornie, pięknie się prezentuje i wymaga niewiele  czasu na przygotowanie. Same plusy.

Smacznego.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz