niedziela, 31 lipca 2022

34 rocznica ślubu

      To już dziś! Świętujemy 34 rocznicę zawarcia związku małżeńskiego. Nie wierzę że minęło już tyle lat! Z emocji nie mogłam długo spać i wstałam o świcie. Nie tracąc czasu zrobiłam jeszcze jedno ciasto "Puszysty sernik z ricottą". Przepis znalazłam na stronie internetowej dr Gerarda.

SKŁADNIKI:

  • 200g ciasteczek Dr Gerard Christmas Bauble
  • 100g roztopionego masła
  • 2 łyżki miodu
  • 400g ricotty
  • 150g cukru
  • 200g śmietanki 30% – do ubicia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3 płatki żelatyny (6g)
  • Owoce sezonowe do dekoracji
  • Świeża mięta
  • Forma (20×20)

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Wymieszać trzepaczką ricottę oraz ekstrakt waniliowy, następnie w osobnej misce ubić na sztywno śmietankę i dodać do uprzednio przygotowanej masy. Odstawić w temperaturze pokojowej.

W osobnym pojemniku zblendować ciasteczka Christmas Bauble na „pył”. Następnie dodać do nich miód, rozpuszczone masło i dobrze wymieszać. Uzyskaną masę przełożyć na spód oraz brzegi foremki.

Do małej miseczki z zimną wodą włożyć płatki żelatyny i zaczekać, aż zmiękną. Następnie w rondelku umieścić żelatynę oraz 4 łyżeczki kremu z ricotty – trzymać na ogniu i mieszać do momentu rozpuszczenia żelatyny. Uzyskaną masę dodać do poprzednio przygotowanego kremu z ricotty, dokładnie wymieszać i przelać do formy.

Tak przygotowany sernik odstawić do lodówki na co najmniej 4-5 godzin. Przed podaniem udekorować sezonowanymi owocami oraz listkami świeżej mięty.

Gdy mąż wstał, posprzątaliśmy kuchnie i sami poszliśmy się przygotować. W końcu jesteśmy dzisiaj najważniejsi. O 13:00 przyszli gości. Córki z mężami i wnuczkami. Dostaliśmy prezenty, życzenia i gratulacje. Po obiedzie przyszła pora na kawę i ciasto. Córki przygotowały dla nas tort! Było nam bardzo miło. Wszyscy świetnie się bawiliśmy, a ciasta jak zwykle wszystkim bardzo smakowały. To był bardzo miły dzień, a jutro czeka nas kolejny dzień świętowania. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz