Czereśniowy przysmak.
Sezon się rozpoczął na te pyszne czerwone, pełne słodyczy owoce. Są aromatyczne i bardzo słodkie. Warto je włączyć do naszego letniego jadłospisu. Ja mam także na działce drzewo czereśni są to jedne z pierwszych, które się pojawiają. Jasna odmiana czereśni. Bardzo smaczne jednak ja uwielbiam te ciemne, mięsiste owoce czereśni. Czereśnie są to idealne owoce dla osób chorujących na serce. Są bogate w potas i dzięki niemu wspierają nasze serce oraz regulują ciśnienie krwi. Te ciemne czereśnie są bogate w przeciwutleniacze te naturalne związki chemiczne chronią nas przed wolnymi rodnikami , które powodują starzenie się organizmu. Czereśnie zawierają także jod dobroczynny składnik dla naszej tarczycy. Zawierają także witaminy C oraz A. Oczyszczają nasz organizm a równocześnie nas odchudzają. Są niskokaloryczne także możemy je jeść zawierają przy tym wodę. Idealne jako przekąska i jako dodatek do kruchych ciastek dr Gerarda. Świetna przekąska na rower czy krótką wycieczkę. Czereśni możemy przygotować rozmaite desery, letnią owocową zupę czy pyszne staropolskie knedle. Na zim zrobić dżem czereśniowy albo kandyzowane czereśnie lub na rozgrzewkę oraz chłodne jesienne czy zimowe wieczory czereśniówkę pyszną nalewkę. Możliwości mamy wiele w zależności od tego co kto lubi. Polecam korzystać ze smaków lata i przygotowywać samemu przysmaki na zimę. A potem będziemy cieszyć ich smakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz