Przez upały panujące na zewnątrz nie mogę spać. Tak też było dzisiaj. A skoro i tak nie śpię to po co marnować dzień. Wstałam już o 6:00. Wstawiłam pranie, potem powiesiłam i wstawiłam kolejne. Ogarnęłam mieszkanie i postanowiłam przygotować pyszne śniadanie dla mojego męża który jeszcze spał. Zrobiłam coś na słodko i coś na słono czyli "Domowa pieczona granola z wit’Am"
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- po 1 garści: orzechów włoskich, orzechów laskowych, rodzynek, żurawiny, słonecznika i innych ulubionych bakalii
- 2 łyżki miodu rozpuszczone w 1/2 szklanki ciepłej wody
- kilka kropli soku z cytryny
- 2 paczuszki ciasteczek wit’Am dr Gerard (musli mleko czekolada)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciasteczka wit’Am pokruszyć na większe kawałki.
Przygotować formę do pieczenia, wyłożoną papierem, wszystkie składniki dokładnie wymieszać piec w temp.170 stopni przez 40 minut od czasu do czasu mieszając, aż się zezłoci. (granola po upieczeniu będzie miękka, trzeba poczekać aż wystygnie)
Granolę podawać z jogurtem, mlekiem lub maślanką, można wkroić świeże owoce.
Oraz "Przekładaniec serowy z Krakersami i oliwkami"
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie Krakersów Classic dr Gerard
- oliwki
- ulubione sery
- bazylia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Oliwki i sery pokroić w plasterki. Krakersy ułożyć na blaszce, przekładać serami i oliwkami tak, by tworzyły piramidę.
Piec 3–4 minuty w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Przed podaniem udekorować listkami bazylii.
Oba przepisy znalazłam na stronie internetowej dr Gerarda.
Gdy wszystko miałam gotowe zaparzyłam herbatę i zaniosłam mężowi na tacy. Mąż był bardzo zaskoczony śniadaniem do łóżka, a jeszcze bardziej że było takie pyszne. Od Razu dzień stał się dużo milszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz