Dokuczliwy upał.
Wysokie
temperatury pozbawiają nas sił i
energii. Staramy się ograniczać wyjścia do niezbędnej konieczności. Po zakupy
wychodzimy wcześnie rano i późno wieczorem. Ale jak radzić sobie ze zwierzętami
podczas upałów? Z psem na spacer trzeba
przecież wyjść w środku dnia. Ja wychodząc z psem na spacer zabieram z sobą
butelkę z letnią wodą. Po wyjściu na zewnątrz polewam psu kark, głowę i klatkę
piersiową. W ten sposób schładzam jego
ciało. Staram się iść w cieniu i
ograniczyć spacer do minimum. Ważne - jeśli właśnie skończyła się burza, nie
wychodzimy z psem przez najbliższe pół godziny. Ziemia paruje oddając ciepło
podnosząc temperaturę. Do wysokości naszych kolan mamy wówczas prawdziwy ukrop.
Najczęściej psi pysk jest niżej i
powstaje niebezpieczeństwo dostania przez naszego psa udaru. Wzorując się na doświadczeniu pracowników
ogrodów Zoologicznych mój pies dostaje zamrożone przekąski. Ja natomiast
chętnie sięgam po kawałek sernika na zimno
na spodzie z Markiz mafijnych Lemon od Dr Gerarda i po cudownie oszronioną szklankę z sorbetem
ananasowym. Smakuje świetnie i przyjemnie wzmacnia uczucie chłodu. Ja tak
przygotowany sorbet podaje w formie szejka. Cudownym , orzeźwiającym napojem
rozkoszuje się podjadając kruche jabłkowo-cynamonowe ciastka Dr Gerard Christmas Bauble. Oczywiście sorbet
można zamrozić, przygotować go z innych owoców. Łączcie sami ulubione owoce, eksperymentujcie z dodatkami
słodyczy od Dr Gerarda. W ten sposób uzupełnicie utraconą energię. Męczący upał
będzie łatwiejszy do zniesienia.
Przepis na
sorbet ananasowy:
Pół litra
soku z puszki z ananasem łączymy z sokiem z 2 cytryn. Wrzucamy 10-15
dag ananasa pokrojonego w drobną kosteczkę. Zamrażamy w puszce często
mieszając, aby owoce nie opadły na dół. Jeśli chcemy sorbet podać w formie
szejka nie dopuszczajmy do zamrożenia.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz